Världens minsta däggdjur

| |

Att blåvalen med sina flera ton i vikt är världens största däggdjur känner nog de flesta till. När det kommer till däggdjur på land är det den afrikanska elefanten som leder. Det finns otroligt många däggdjursarter i världen och antagligen flera som vi ännu inte upptäckt. De allra minsta djuren är enligt många de mest intressanta. Det beror bland annat på att de är rätt svåra att upptäcka med sina små storlekar.

Men vilka är då de allra minsta däggdjuren? Det finns flera små däggdjur som inte väger mer än några få gram. Här har vi valt att lista sex av de minsta däggdjuren i världen. Dock är det inte jättelätt att hitta information om alla dessa däggdjur, men vi har gjort vårt bästa för att sätta ihop en bra lista med den informationen vi lyckades hitta.

Här kommer de sex av de allra minsta däggdjuren som finns i världen:

6. Afrikansk Pygmémus – 10,3 gram

På sjätte plats kommer Afrikansk Pygmémus. Det här djuret blandas många gånger ihop med den afrikanska dvärgmusen. Den afrikanska pygmémusen har en kroppslängd på upp till 7 centimeter och väger runt 10 gram. Dock är det inte ovanligt att den väger ett par gram mindre. Detta är dessutom ett djur som är relativt vanligt att ha som sällskapsdjur. Precis som namnet antyder kommer detta däggdjur från Afrika. Den finns främst i södra delarna av kontinenten.

5. Afrikansk Dvärgmus – 7,3 gram

På femte plats kommer den afrikanska dvärgmusen, Detta djur misstas oftast för den Afrikanska Pygmémusen eftersom de både är väldigt lika både i storleken och utseendet. Det här djuret förekommer som mest i de södra och östra delarna av Afrika. Kroppslängden är upp till 6,8 centimeter och trots att vikten på de flesta dvärgmössen ligger på runt 7 gram kan de väga upp till 12 gram.

4. Pungmus – 4,3 gram

På fjärde plats kommer en sorts pungmus. De flesta pungmöss är relativt små men inte tillräckligt små för att få en plats på listan. Dock finns det en art som sägs vara mycket mindre. Det har visats att den väger endast runt 4,3 gram och dess storlek är så liten att den kan få plats på en tumme. Det är lite oklart var detta däggdjur finns och informationen är inte lätt att hitta.

3. Pygméspringråtta – 3,8 gram

På tredje plats kommer Pygméspringråttan. Den sägs leva främst i Pakistan samt Afghanistan och har en kroppsstorlek på endast 4,4 centimeter samt en vikt på runt 3,8 gram. Den lilla storleken gör det nästan omöjligt att få syn på denna lilla råtta när den springer över marken. Råttan är dessutom mest aktiv under nätterna vilket gör den ännu mer svår att upptäcka.

2. Trynfladdermus – 2,0 gram

På andra plats i listan kommer Trynfladdermusen. Under viss tid var det diskussioner ifall Trynfladdermusen var världens minsta däggdjur. Men resultatet blev att den fick nöja sig med en andra plats. Trynfladdermusen har en storlek på cirka 3 centimeter och väger runt 2 gram. Det här lilla däggdjuret lever endast i Burma samt sydvästra delarna av Thailand.

1. Flimmernäbbmusen – 1,8 gram

Världens allra minsta däggdjur är Flimmernäbbmusen. Djuret är under 4 centimeter i kroppslängd, dock har den en svans som är ungefär lika lång. Musen väger dock endast 1,8 gram vilket innebär att detta är ett väldigt litet djur. Flimmernäbbmusen finns både i Europa, Sydostasien samt Nordafrika. Det är en insektsätare som äter dubbelt sin egna vikt varje dag, och det är inte ovanligt att den fångar byten som är lika stora som musen själv. Flimmernäbbmusen är även känt för att ha en puls på 1500 slag varje minut.

Föregående

De 3 bästa spelen för den som är ny på online casino

Är det möjligt att hacka en kryptoplånbok?

Nästa

Lämna en kommentar