Världens största björn

| |

Världens största björn – Björnar är magnifika, stora djur som många människor aldrig får se på nära håll. Därför kan det vara svårt att uppfatta hur stora vissa björnar faktiskt är och i sin motsvarighet, vilka små björnar det finns! Det finns otroligt många olika raser av björnar världen över varav vissa kan väga så mycket som uppåt ett ton! Nedan följer en lista på världens största björnar från världens alla hörn.

6. Kermod björn

Kermod björnen kan väga upp till 300 kg och bor längst Kanadas västkust. Kermod arten är en underart till den svarta amerikanska björnen. Trots det är Kermod björnen vit i pälsen och har av indianerna kallats ”björnen som bär ett spöke”. Björnen äter rzizomer, grönsaker, frukt och bär. De kan bli uppåt 1,8 meter långa och väga uppåt 300 kg.

5. Baribal

Baribal björnen lever i hela Kanada och USA och kan väga uppåt 360 kg. Björnen äter mestadels växter så som frukt och nötter, men kan även konsumera fisk och insekter. Arten lever i naturliga förhållanden i ungefär 10 år men kan leva i hela 30 år i fångenskap.

4. Grizzly björn

Grizzly björnen är välkänd världen över men kanske inte alltid för sina vänliga egenskaper. Grizzly björnen kan nämligen vara tämligen aggressiv och det är möten med grizzlybjörnar som tenderar att bli viralt och skapa rykten om björnrasen. Faktum är dock att Grizzly björnar bara attackerar människor om de känner sig hotade eller är hungriga. Grizzlyn bor i Alaska, västra Kanada samt i nordvästra Washington. Grizzlyn blandas ofta ihop med brunbjörnen, då de liknar varandra i utseende. Grizzly björnen kan väga uppåt 450 kg och är förhållandevis, i jämförelse med björnarna högre upp på denna lista, inte en speciellt stor björn.

3. Siberisk brunbjörn

Den siberiska brunbjörnen är betydligt mycket större än grizzlybjörnen och kan väga mellan 750 och 800 kg. Denna giganten är en subtyp av brunbjörn och de största individerna som hittats har haft en längd på 2,5 meter. Björnen kan hittas primärt i Kolyma och Anadyr River Basin. De kan även leva nära gränsen till Kazakstan och i delar av Kina. Den siberiska brunbjörnen är allätare och är väldigt förtjust i fisk. Av den anledningen bor siberiska brunbjörnar ofta nära grunda vattendrag, där det finns god tillgång på färsk fisk.

2. Kodiak

Kodiak är den överlägset största underarten av brunbjörnen och är den näst största björnen i världen. Björnen kan bli 2,8 meter lång och väga mellan 800 – 1000 kg. Björnen har ett massivt huvud, muskulös kropp och en kort svans. De äter allt, från fisk till bär och frukt. Det finns inte många Kodiakbjörnar kvar då arten inte trivs tillsammans med störningar från människan. Om en kodiakbjörn möter en människa kan det skrämma honom så mycket att han börjar svälta. Kodiakbjörnen hittas på Kodiak Island i Alaska.

1. Isbjörn

Isbjörnen tar hem förstapriset för världens största björnar då den kan väga uppåt ett ton och kan bli uppåt 3 meter lång. Arten lever i Arktis och många individer finns på ön Spitsbergen. Där lever betydligt många fler björnen än människor. Isbjörnen skiljer sig utseendemässigt från många andra björnar då den har tämligen lång hals och tämligen platt och förhållandevis litet huvud i jämförelse med kroppen. Isbjörnen äter vanligtvis djur så som valross, havshare och arktisk räv, djur som går att få tag på i den miljön det vill säga. Livslängden för en isbjörn ligger på högst 30 år. Tjuvskytte är ett problem för isbjörnar och förekommer tyvärr fortfarande vilket försvårar artens överlevnad. Detta tillsammans med de livshotande klimatförändringarna som blir värre för varje år som går gör det tufft för isbjörnarna att överleva.

Föregående

Världens största grönsaker

Billigaste kabinväskan just nu

Nästa

Lämna en kommentar