Världens fem största gnagare

| |

42% av jordens alla däggdjursarter är gnagare. Många av dem är små till sin storlek, men det finns en del undantag. Här tittar vi närmare på de fem största.

5. Mara

Världens största gnagare - Mara

Maran kan bli 75 cm lång, och väga upp till 8 kg. Den kallas även patagonisk hare, men smeknamnet till trots är den närmare släkt med marsvinet.

Maran, som finns i Argentina, är snabb och har starka ben. Den kan lätt komma upp i en hastighet av 45km/h, och hoppa upp till 2 meter i ett språng.

4. Belgisk jättekanin

Världens största gnagare - Belgisk jättekanin

En belgisk jättekanin kan ha en kroppslängd på upp till 67 cm och väger ofta 7 – 10 kg, även om en del individer blivit ännu tyngre.

Den kommer från Flandern i Belgien, men föds idag upp i många olika länder. Från början syftade uppfödningen till kött- och pälsproduktion men idag köps den dock ofta i syfte att ha den som husdjur.

3. Vanligt Piggsvin och Sydafrikanskt Piggsvin

Piggsvin

De båda piggsvinen lever i Afrika och blir 65 – 80 cm långa. De når ofta en vikt på 10 – 18 kg, även om en del blivit betydligt tyngre.

Både det vanliga piggsvinet och det sydafrikanska piggsvinet är nattaktiva och lever i bon under jord. Det vanliga piggsvinet är främst växtätare och livnär sig bland annat på bark, rötter och frukter. Ibland kan dock även animaliska inslag såsom insekter och groddjur slinka ned.
Det sydafrikanska piggsvinet är även det växtätare, och äter bland annat bark och frukt. Individer som bosätter sig nära jordbruk äter även bland annat majs, potatis och pumpa.

2. Bäver

Världens största gnagare - Bäver

Det finns idag två arter inom familjen bäver. Den europeiska och den amerikanska. Den europeiska bävern blir upp till 75 cm lång och den amerikanska blir upp till 100 cm lång. De väger mellan 18 och 30 kg. Trots att de utseendemässigt är lika varandra så skiljer de sig genetiskt åt.

Bävern är ett nattdjur som håller till nära sjöar eller vattendrag där den bygger dammar och hyddor av kvistar och löv. Bävern kan även fälla träd för att använda sig av grenarna högst upp. Ibland kan man se att de har gnagat på träd utan att fälla dem. Detta beteende kommer sig av att de behöver slipa ned tänderna som aldrig slutar växa.

Bävern trivs i vatten och är en utmärkt simmare. Den kan stanna under ytan i upp till 15 minuter, även om den oftast kommer upp betydligt snabbare än så.

1. Världens största gnagare: Kapybara

Världens största gnagare - Kapybara

Kapybaran kallas även vattensvin, men är precis som maran släkt med marsvinet. Den når en höjd på ungefär 55 cm, en längd på 130 cm och en vikt på mellan 35 och 60 kg.

Kapybaran lever i flock, och hittas i Sydamerika där den dels föds upp och dels lever vilt. Flockarna består oftast av en hane och flera honor med ungar, men kan även inkludera fler vuxna hanar. Det råder en tydlig hierarki i gruppen, vilken fastställs av aggressiva konfrontationer. Födan bestå främst av gräs den hittat uppe på land, men kan även inkludera en viss mängd vattenväxter. Ibland tar den sig även in på odlingsmark och kan då äta föda såsom sockerrör, vattenmelon och majs. Den trivs i vatten och kan stanna under ytan i upp till fem minuter innan den behöver komma upp för att andas. Även om den är i behov av vattenansamlingar så kräver den även fast mark för att emellanåt komma upp och vila sig.

Föregående

Topp 7 världens största triathlon tävlingar

Sveriges 6 största öar

Nästa

Lämna en kommentar