Lista över ovanliga och konstiga djur

| |

Konstiga djur – För de allra flesta av oss svenskar som lever i små eller stora städer är faktiskt de allra flesta djur ganska exotiska. Kanske inte hundar och katter men till och med kor och grisar är lite spännande för stadsbor. Detta trots att vi för mindre än 100 år sen levde sida vid sida med dessa klassiska bondgårdsdjur varje dag. Även om dessa gamla följeslagare till oss är lite ovanligare så är de varken konstiga eller ovanliga men i den här listan djupdyker vi lite i vilka andra konstiga djur som finns i världen!

5. Praktfregattfågel

Denna mycket stora havsfågeln är väl kännetecknad av att hannarna har en enormt stor strupsäck som är rödfärgad. Vingspannet är på nästan 2,5 meter. Under parningsspelet visar hannen upp sig med hjälp av den stora strupsäcken som blåses upp likt en ballong. Praktfregattfågeln lever främst kring Atlanten och Stilla havskusten men sällsynta fynd och siktningar har gjorts även i Europa. Fågelns status är livskraftig enligt IUCN.

4. Den sydafrikanska gördelödlan

Den sydafrikanska gördelödlan är, precis som namnet avslöjar, ett ödledjur från södra delarna av Afrika. Denna ödla har ett naturligt skydd mot sina fiender i form av kantigt och taggigt fjäll som löper över hela kroppen hela vägen utmed svansen. Den gulbruna färgen är ett naturligt kamouflage i sitt naturligt klippiga och buskiga habitat. När ödlan känner sig hotad bildar den med kroppen en cirkel genom att bita sig själv i svansen, på så sätt skyddar den sig med hjälp av det taggiga fjället och blir svår att angripa. Ödlan är listad som svårt hotad.

3. Kapybar – Världens största gnagare

Kapybara, också kallat för vattensvin, är världens största gnagare är en nära släkting till marsvinen och beskrevs av Carl von Linné redan under slutet av 1760-talet. De lever i vilt tillstånd i både Central- och Sydamerika. Kapybaran har inga direkt naturliga hot. Givetvis är de ett populärt bytesdjur för många av de vilda kattdjur som lever i samma områden men dessa har historiskt sett själva varit villebråd då de i sin tur utgjort stora hot för människan.

Kapybarans största hot mot överlevnad är faktiskt den egna arten, inte på grund av kannibalism utan på grund av att de äter upp all mat de kan hitta. Arten lever främst på växtlighet och bladliknande vegetation men har svårt att låta bli godsakerna varför de snabbt ”äter sig ur huset”. Kapybaran är listade som livskraftiga och är inte utrotningshotade.

2. Fingerdjuret – Den magiska primaten från Madagaskar

Fingerdjuret, internationellt känd som Aye-aye, är en liten art av primater som endast lever i skogarna på Madagaskar. Bland befolkningen där råder blandade känslor kring djuret, somliga anser att det är ett otursbringande djur medan andra menar att fingerdjuret faktiskt har magiska egenskaper och bringar lycka.

Arten är listad som starkt hotad då de dels jagas för sitt kött men också för att de enbart lever på Madagaskar vilket minskar möjligheten för utbredning. Detta trots att man på senare år upptäckt att just utbredningen för arten är större än man tidigare befarat. Under en period ändrades listningen till nära hotad men under senare år har ändå populationen minskat med cirka 50 %.

1. Myrkotten – Världens konstigaste (och coolaste) djur

Myrkottar är ett däggdjur som lever naturligt i ganska stora delar av världen, främst är de koncentrerade till Afrika och Asien. Som det svenska namnet antyder är de ganska lika en kotte, främst en avlång kotte från gran, och påminner inte helt oväntat de klassiska kottdjuren många känner igen från förskolans pysselstund. Myrkottarnas kropp täcks av ett slags fjäll och de är generellt sett bruna, de är nattdjur och äter främst myror och andra insekter. Myrkotten är faktiskt de enda däggdjuren i världen som bär fjäll.

Myrkottars levnadsstatus är enligt WWF listade mellan sårbara och akut hotade beroende på vilken underart. En viktig anledning till denna status är att man främst i många asiatiska länder jagar och idkar illegal handel med myrkottar då man tror att deras fjäll bär på medicinska egenskaper.

Föregående

Casinospel som är populära i Sverige

Världens största flygplan

Nästa

Lämna en kommentar