Världens sju nya underverk

| | ,

Världens sju nya underverk – På grund av att alla utom ett av de originala sju underverken är borta bestämde New7Wonders Foundation, en schweizisk organisation, att starta en omröstning för att hitta nya underverk. Det valdes ut 177 kandidater, de 77 med flest röster gick vidare till en jury som valde ut 21 finalister. Denna jury bestod av bland annat sju kända arkitekter. När denna jury valt ut finalisterna fortsatte omröstningen. År 2007 utsågs vinnarna efter över 100 miljoner telefon- och internetröster.

Här har vi listat de sju nya underverken. De listas dock inte i någon speciell ordning.

7. Machu Picchu, Peru

I Peru finns ett av världens sju nya underverk, Machu Picchu. Det är en kvarlämning som är mycket välbevarad från Inkafolket. Underverket består av ett antal ruiner som ligger på en bergskam, bergskammen ligger 2430 meter över havet. Det finns runt 200 byggnader som förr i tiden utgjorde en form av antingen ett astronomiskt, religiöst eller agrikulturellt centrum. Staden byggdes på 1400-talet och övergavs på 1500-talet efter spanjorernas invasion.

Den främsta byggnadsstilen du kan se i Machu Picchu är av staplade stenblock. Det är en byggstil som även användes för att lyfta terrasser ut bergssidorna vilket gjorde hjälpte till att göra de odlingsbara.

6. Chichén Itza, Mexiko

På 400-talet etablerades Chichén Itza av mayaindianer. Staden låg i Mexiko på Yucatánhalvön. På 900-talet erövrades den av tolteker och därefter började flera kända byggnader inom staden uppföras. Det slutade byggas monument efter 1200-talets slut, och vid år 1440 började staden minska i både storlek och betydelse.

Chichén Itza är idag en ruinstad med flera imponerande byggnader, som Kukulkan-templet El Castillo. Det finns även ett imponerande krigartempel, ett torg och ett observatorium.

5. Petra, Jordanien

Petra är en av de allra mest kända turistattraktionerna i Jordanien. Det är en gammal ruinstad som uthuggits ut bergen som omgiver staden. Många turister beskriver denna attraktion som något du kan se i Star Wars-filmer. Det var på 300-talet f.Kr. som Petra du kan se idag etablerades. Det var nabatéernas huvudstad. De hade en förmåga att kunna spara regnvattnet med hjälp av reservoarer, kanaler och akvedukter vilket hjälpte till att omvandla denna plats i öknen till en stad. År senare erövrades Petra av romarna, och det finns en teori som säger att det var en jordbävning som ledde till att staden var tvungen att överges på 300-talet.

4. Colosseum, Italien

Colosseum var den mäktigaste amfiteatern i Romarriket. Den ligger idag i Rom och började byggas år 72 e.Kr. Den invigdes åtta år senare och det sägs att färdigställandet firades i flera månader med gladiatorstrider, djurhetsningar och en del avsättningar. År 1349 skadades Colosseum i en jordbävning vilket ledde till att ena sidans yttre del kollapsade.

3. Kinesiska Muren, Kina

De flesta har säkert hört talas om den stora muren i Kina, den Kinesiska muren. Den började byggas redan på 200-talet f.Kr. och består av vallar samt murar. Murens funktion var främst till för att skydda landet mot folk som invaderade Kina i norr. Till en början bestod muren av en rad kortare segment, men när Kina förenades av kejsaren Qin Shi Huang förenades de kortare murarna till en enda stor mur.

2. Taj Mahal, Indien

Agra, Indien är hemmet till det välkända Taj Mahal. Detta mausoleum byggdes på 1600-talet av Shah Jahan, en stormogul, till Mumtaz Mahal vilket sägs ha varit hans favoritfru. Huvudbyggnaden är väldigt rikt dekorerad och har en stor kupol. Det finns dessutom fyra minareter och ett antal mindre trädgårdar samt hus.

1. Kristus Frälsaren, Brasilien

På Corcovado, vilket är ett 700 meter högt berg i Brasilien, står denna kända Jesus-staty. Statyn invigdes år 1931 och blickar ut mot Rio de Janeiro. Den katolska kyrkan i landet gjorde en insamling och det var detta som finansierade Kristus Frälsaren. Den består av cement som täckts av täljsten, statyn står på en piedestal som är 8 meter hög och själva statyn är 30 meter hög.

Föregående

Häftiga filmmiljöer du kan besöka

Sveriges längsta broar

Nästa

Lämna en kommentar