9 imponerade sevärdheter

| | ,

Att drömma sig bort till främmande länder och resmål världen över är nog något som många gör. Kanske drömmer du om skidturism och snöiga bergstoppar, hektiska städer med fantastisk shopping eller att få uppleva solnedgång på en vit sandstrand flera mil hemifrån. Tills alla dessa fantastiska resor och resmål kan nås ger vi dig här nio sevärdheter några från Unescos världsarvslista och några av världens underverka att drömma dig bort till. Så glöm inte att se till att dessa blir med i din reseplanering framöver.

9 Neuschwanstein

Gillar du pussel har du säkert lagt ett motiv med just detta slott. Det är ett av världens mest kända slott och ett vanligt motiv på både pussel och affischer. Slottet sägs vara förebilden för Disneys Törnrosaslott. och ligger i Bayerska alperna i södra Tyskland. Slottet uppfördes av kung Ludvig II av Bayern 1869. Slottet var nominerat till finalen av världens sju nya underverk men fick vid omröstningen 2006 inte någon plats på listan.

8 Fontana di Trevi

Fontana di Trevi är en fontänbyggnad belägen vid Piazza di Trevi i centrala Rom vid Palazzo Colonna. Den fullbordades av Nicola Salvi 1762. Passa på att känna dig som Anita Ekberg i sina glansdagar, dock utan att bada vilket är förbjudet i fontänen. Men det går bra att kasta ett mynt och önska sig någonting.

7 Vasilijkatedralen

Rödatorgets imponerade katedral, synlig på pussel i filmer och som en ikon för Ryssland och Moskva. . Den byggdes mellan 1555 och 1560, på order av Ivan den förskräcklige . Den 12 juli 2011 firade Moskva katedralens 450-årsjubileum, eftersom den invigdes den 12 juli 1561. Arkitekten Postnik Jakovlev Katedralens har ritat katedralen om är en blandning mellan nordrysk och sydrysk arkitektur.

6 Konungarnas dal

I södra Egypten, på västra sidan av Nilen,nära den nuvarande staden Luxor och dåtidens Thebe ligger dalgången där faraonerna gravar byggdes. Dalen är delad i en östra och en västra del, och de viktigaste gravarna finns i den östra. Dalen användes från ca 1539 f.Kr. till ca 1075 f.Kr. och innehåller hittills upptäckta omkring 60 gravar. Den äldsta är Totmes I (Thutmosis I) och den sista är sannolikt Ramses XI. I den västra finns för närvarande endast en grav, som är öppen för allmänheten – Tutankhamons efterträdare Ays grav.

Dalen var omgiven av branta klippor och starkt bevakad. 1090 f.Kr. – Hyenans år – inträffade en total kollaps av Egyptens ekonomi, vilket ledde till en kraftig ökning av gravplundringen, eftersom bristen på medel medverkade till en försämring av bevakningen. Nästan alla gravar har plundrats däribland också Tutankhamons där förhållandevis få föremål har förts bort. Tutankhamon var av tämligen liten betydelse och andra kungar hade säkerligen betydligt större skatter i sina gravar.

Konungarnas dal ingår i världsarvet Forntida Thebe, vilket upptogs på Unescos världsarvslista 1979.

5 Cristo Redentor

Den imponerade Jesus statyn (Jesus Frälsaren) börjarde byggas 4 april 1922, i samband med 100-årsfirandet av Brasiliens självständighet. Invigningen ägde rum 12 oktober 1931. Statyn står på det 710 meter höga berget Corcovado, och som blickar ut över staden Rio de Janeiro i Brasilien. Den är förutom symbol för kristendomen ett kännetecken för såväl Rio de Janeiro som för Brasilien.

Statyn röstades den 7 juli 2007 fram till ett av världens sju nya underverk.

4 Taj Mahal

Det vita palatset som är ett mausolum anses vara det mest praktfulla exemplet på mogularkitektur, en stil som kombinerar element från persisk och indisk arkitektur. Det vita kupolförsedda mausoleet är den mest kända delen av monumentet av alla de olika byggnader som Taj Mahal består av. Mogulhärskaren Shah Jahan lät uppföra över sin älsklingshustru Mumtaz Mahal och vara minne över odödlig kärlek och anses vara en av världens vackraste byggnader. Bygget påbörjades 1632 och slutfördes omkring 1643.

1983 togs Taj Mahal upp på Unescos världsarvslista med motiveringen ”ett universellt beundrat mästerverk bland, världsarv.” Den 7 juli 2007 utsågs Taj Mahal till ett av världens sju nya underverk.

3 Hagia Sofia

Istanbuls imponerande byggnad Hagia Sofía (uttalas [hággia Sofí:a]) byggdes ursprungligen som en kristen kyrka åren 532–537 och invigdes den 27 december 536. Efter ca 900 år som kristen kyrka omvandlades den till moské efter Konstantinopels fall år 1453 och användes sedan som moské i 481 år.

Byggnad betraktades av muslimer som den fulländade moskén, ”den översta himlen”, och den blev en förebild även inom islamisk arkitektur. Än idag omnämns ofta Hagia Sofia som en av arkitekturhistoriens vackraste byggnader. Hagia Sofia dominerade dåtidens stadsbilden och fick en mycket central roll i den bysantinska huvudstaden med sin placering vid Konstantintorget intill det kejserliga palatset och hippodromen. Båda byggnaderna var enorma och mycket påkostade. Hagia Sofias plan mäter 77 x 79 meter. Kupolen har en diameter på åtminstone 31 meter och når 56 meter över golvet. Mittskeppet är 38 meter brett, sidoskeppen drygt 18 meter breda.

1934 blev Hagia Sofia ett museum efter beslut av Kemal Atatürk och utsågs till världsarv av UNESCO. Fredagen den 10 juli 2020 upphävdes museistatusen av den turkiska högsta förvaltningsdomstolen, varpå president Erdogan deklarerade att byggnaden skulle användas som moské igen.

2 Machu Picchu

Machu Picchu är en välbevarad förcolumbiansk bergsstad i nuvarande Peru.Staden anses ha byggts av inkan Pachacuti omkring 1440 och var bebodd fram till den spanska erövringen av Peru 1532. Arkeologiska fynd visar att detta inte var en vanlig stad, utan snarare en rekreationsplats för inkan och hovet, med ett stort palats och tempel. Man uppskattar att det maximalt bara kan ha bott cirka 750 personer i staden och troligtvis bara en mycket liten del av det under den regniga säsongen då ingen av de mäktiga var på besök.

Platsen anses ha valts med tanke på dess unika läge och geologiska förutsättningar. Den är byggd på en 500 meter hög bergsrygg, med stupande sidor åt nästan alla håll. Machu Picchu övergavs av inkaindianerna av okända skäl och ”glömdes bort”, förmodligen på grund av att dess funktion inte längre behövdes efter den spanska erövringen. Staden som med åren kamouflerades av vegetation återupptäcktes av några lokala bönder när en skogsbrand bröt ut och avtäckte delar av berget 24 juli 1911.

Machu Picchu upptogs på Unescos världsarvslista 1983 och är numera invald som ett av världens sju nya underverk.

1 Petra

Den vackra och dolda ökenstaden Petra är vida känd. Denna ökenstad i Jordanien är omgiven av berg och befinner sig i en sänka i den dalgång som leder från Döda havet till Akabaviken.

Petra var nabatéernas huvudstad och centrum för karavanhandel. Nabatéerna som var ett arabisk folk kom till området på 500-talet f.Kr. och byggde under de kommande 500 åren upp staden Petra. Mycket av arkitekturen i Petra är uthugget direkt ur klipporna. Stadens blomstringstid var ca 8 år före Kristus till år 40 då staden hade 30 000 invånare. Petra blev senare en del av romarriket och på 600-talet blev den en del av Bysantinska riket och många byggnader blev till kyrkor. I takt med attden södra sidenvägen ersattes med fartygstrafik så tappade staden alltmer sitt fokus som handelsstad. Efter att varit mycket jordbävningsdrabbat övergavs staden och föll under 1200–1300-talet i glömska.

Petra blev känd i västvärlden först 1812, då den schweiziske upptäcktsresanden Johann Ludwig Burckhardt återupptäckte den. Petra upptogs på Unescos världsarvslista 1985 och den 7 juli 2007 blev den utsedd till ett av världens sju nya underverk. Än idag finns cirka 800 olika byggnader och monument bevarade däribland tempel, kungagravar, kolonner, vattenkanaler, bad, monumentala trappor, stenlagda gator, offerplatser samt en amfiteater.

Föregående

Världens 6 största företag

Världens längsta bergskedja – Klippiga bergen eller Anderna vilken är längst?

Nästa

Lämna en kommentar