Ultimata St. Patricks listan

| |

Den 17 mars firade världen St. Patrick’s Day – en tradition som började med firandet av det irländska skyddshelgonet men numera är en hyllning till allt som är irländskt. Nedan listar vi de bästa sätten för hur du kan fira den nalkande St. Patrick’s helgen just där du är.

Vem var egentligen St. Patrick?

St. Patrick är en engelsman som blev Irlands skyddshelgon. När han var 16 år gammal blev han kidnappad under en irländsk räd och fördes till grann-ön som slav. Efter ett par vändor fram och tillbaka återvände han senare till Irland för att arbeta som präst. Idag är han mest känd för att ha kristnat Irland under 400-talet, men även för ett par texter där han bland annat klagar på britternas behandling av kristna irländare. St. Patrick dog den 17 mars 461 Ef.K., vilket sedan dess har blivit det konstanta datumet för firandet av St. Patrick’s Day.

Gräv efter guld med bingo

Det finns få helger som passar bättre än St. Patrick’s Day för att gräva efter guld vid regnbågens slut. Ta därför helgen i akt att spela bingo. Nuförtiden behöver du inte ens gå ner till butiken för att köpa en lott, utan kan spela gratis bingo online direkt från telefonen. Vid en potentiell vinst kommer hela världen kännas som en irländsk regnbåge.

Drink until you drop

Vad vore väl St. Patrick’s helg utan lite gott att dricka? Helgdagen är sett som en stor drinkardag världen runt, och man kan se många barer fokusera på grön-färgade drinkar under veckan. Man ska självklart också testa irländska klassiker så som whisky, en Guiness stout, eller en Irish coffee som består av kaffe och whisky med grädde på toppen – mums!

Sväng loss till irländska sånger

Irland har länge varit ledande inom musikbranschen, inte minst i Eurovision Song Contest där landet har vunnit inte mindre än sju gånger. Landet har producerat klassiker så som U2, Sinéad O’Connor och Westlife, men även moderna hit-artister som Hozier och Niall Horan.

Testa nytt i köket

St. Patrick’s Day är en underbar möjlighet för att testa lite nya recept hemma oavsett om det gäller mat eller bakverk. Det irländska köket använder sig utav mycket potatis-baserade rätter, men inte endast. Tiniskitchen har samlat en bra och lång lista där klassiker så som irländsk gryta, boxty raggmunkar, och ojästa soda-bröd kan hittas.

Internationella parader

För dig som gillar att resa så är St. Patrick’s helgen en stor folkfest världen över. Det ryktas att St. Patrick’s Day firas i så många som 150 länder, och flera utav dessa tar plats i härliga storstäder. Bland annat så färgas Chicago floden grön, Tokyos gator fylls med grönklädda människor, och i San Fransisco kan man se en parad för hundar med irländskt ursprung.  Även i Sverige kan man hitta en irländsk pub i såväl Malmö och Karlstad som på Gamla Stan i Stockholm.

Föregående

Kryptovalutor växer och kontantanvändningen minskar

Gudar i den nordiska mytologin

Nästa

Lämna en kommentar