Sju enkla bakverk man kan baka med barnen

| |

Att få vara med och hjälpa till i köket och framförallt att får vara med och baka eller laga något gott är det många som tycker är roligt och uppskattar. Inte bara barn, men det ger ett ypperligt tillfälle att skapa en speciell stund med barn. Att få vara tillsammans och göra något. Och för barnen att få visa att de kan och att vuxna är med och stöttar och litar på en. Nedan har vi listat förslag på bakverk och recept som är enkla att göra och uppskattade av barn. Låt barnen vara med att måtta och hälla och hjälps åt att läsa recept. Här finns många tillfällen att ”smyg-öva” på matematik, samarbete och motorik.

Ta fram alla redskap och ingredienser innan ni börjar. Och glöm inte att tvätta händerna!

Schackrutor

Schackrutor

En klassisk småkaka, bra till kaffebordet men charmen är ju framförallt ”mönstret” som framträder i slutresultatet. De blir så fina och de är inte svåra att göra. Har du inte provat så måste du göra det. Grundsatsen innehåller bara tre ingredienser; socker, smör och vetemjöl. Sen smaksätts och färgas degen, halva med vaniljsocker och den andra halvan med kakao. Rulla sedan två längder av varje halva och lägg ihop dem, en vit och en brun underst och sen en brun och vit överst. Forma till de fyra längderna till en fyrkantig längd och kyl den sammansatta rullen så att det går lättare att skära till kakorna innan gräddningen.

Chokladbollar

Chokladbollar

Enkelt att göra och många barn uppskattar att få rulla och bli kladdiga om händerna. Att man sedan kan variera dekoration eller garnering gör att de kan både bli festliga och enkla. Tips på garnering är; pärlsocker, strössel i olika färger, kokosflingor, krossade nötter. Och det bästa är att de inte behöver gräddas. När man rullat klart, in med den i kylskåpet och avnjut dem sen när det stelnat.

Muffins

Muffins i ugn

Enkel smet att vispa ihop. Grundsatsen består av det du troligen alltid har hemma; ägg, smör, socker, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och mjölk. Vill man lyxa till det går det att variera fyllningen.. beroende på smak. Kakao, blåbär, banan, äppelbitar pudrade med kanel… Och räcker det inte med att vara kreativ med fyllningen brukar det var uppskattat att röra ihop en egen glasyr eller topping. För riktigt kalaskänsla lägg på strössel på glasyren. Sa vi att inte glömma färga glasyren med hushållsfär. Barnen kommer älska kreativiteten och variationen.

Kolasnittar

Enkelt recept att röra ihop och kul att få knåda deg samt rulla ut till längder att platta till, gärna med en gaffel, för lite extra mönster och skära i småbitar innan gräddning. Att göra kolasnittar innehåller många moment, men inga som är svåra så att det är uppskattat och roligt för barnen att få hjälpa till.

Sockerkaka

Sockerkaka

Klassisk. Enkel. Samma bas som muffins men du slipper stöket med att fylla upp muffinsformar. Det svåraste med sockerkakan är kanske att bröa formen och att sen få ur den ur formen efter grädding. Och det brukar inte vara ett problem. Bara att vispa ihop, grädda i ugn och njuta.

Ischoklad

Ischoklad

Det enda du behöver är två ingredienser. Bara att smälta och blanda. Enkelt. Blockchoklad och kokosfett. Lika mycket av varje. Smält kokosfettet först på låg värme. Smält chokladen i vattenbad och blanda ned den i det smälta kokosfettet. Rör smeten blank och tjock och häll sedan upp den i knäckformar och ställ svalt för att stelna.

Gräddtårta

Gräddtårta

Gräddtårta! ”Är ni galna” tänker kanske du, ”Ska det vara lätt?!”.. men tårta är ett utmärkt exempel på att se ett snabbt resultat. Och väljer man färdiga tårtbottnar så slipper man risk att bränna sig på ungen vid gräddning av bottnarna. Det svåraste här blir att vispa grädde samt att skära upp frukter för garnering. Bred sylt på två bottnar och lägg dem på varandra. Bred vispgrädde på botten du lägger på toppen och garnera med skivad frukt eller fint riven choklad.

Sök recept på nätet. Vi har utvärderat recept från bland annat ica.se, tasteline.se samt ”Vi lagar mat” och ”Vi gör godis” från Semic förlag.

BIld av Ulrike Leone från Pixabay

Föregående

De 10 största hundraserna – Vi ger dig världens största hund!

Världens dyraste bilar – Listan på de riktigt lyxiga bilarna!

Nästa

Lämna en kommentar