Sveriges högsta domkyrkor

| |

Sveriges högsta domkyrkor – Det finns idag olika typer av kyrkor runt om i landet. En domkyrka är den byggnad där du kan hitta biskopen i varje skift som finns i landet. Sverige har idag tretton skift, samt femton olika domkyrkor runt om i sitt avlånga land. Det beror på att två av dessa domkyrkor tillhörde ett eget skift tidigare men har slagit ihop med ett annat i närheten och dessa domkyrkor är idag en ”rest” från de tidigare.

Kyrkor är ofta några av de vackraste byggnader som finns. I vissa länder hamnar de även på listor över de högsta byggnaderna. Men vilken är den högsta domkyrkan i Sverige?

6. Storkyrkan – Stockholms domkyrka

På sjätte plats kommer Storkyrkan som vi finner mitt i vår huvudstad, vid det Kungliga Slottet. Kyrkan invigdes på 1200-talet och detta är idag platsen där de flesta av Stockholms invånare väljer att gifta sig, döpa barnen och begrava sina nära. Detta är även platsen där prinsessor/prinsar gift sig och kungar krönts. Domkyrkan har en höjd på 66 meter och trots att den började byggas tidigt fick den först dagens form på 1400-talet. Det var dock först på 1940-talet som Storkyrkan fick en egen biskop och blev då en domkyrka.

5. Strängnäs domkyrka

På femte plats med en höjd på 75 meter kommer Strängnäs domkyrka. Den äldsta delen av domkyrkan börja byggas redan på 1250-talet och år 1291 invigdes vissa delar av den. Det var dock först på 1330-talet som den ansågs vara färdig. Sedan färdigställningen av kyrkan har den drabbats av brand ett flertal gånger, den senaste stora restaureringen skedde mellan år 1907 till 1910. Insidan av kyrkan fixades upp mellan slutet av 1980-talet till början av 1990-talet.

4. Mariestads domkyrka

Mariestads domkyrka har en höjd på 82,5 meter vilket gör det till den fjärde högsta domkyrkan i Sverige. Trots att detta är en domkyrka är den inte stiftets centrala helgedom. Men Mariestads domkyrka tillhörde ett eget stift fram till år 1646. Denna domkyrka började uppföras mellan åren 1583 – 1619. Även fast Mariestads domkyrka slutades betraktas som en domkyrka år 1696 enligt ett kungligt brev, valde vi att ta med den på listan. Delvis för att den fortfarande kallas för domkyrka, och på grund av dess höjd och vackra arkitektur.

3. Västerås domkyrka

På tredje plats kommer Västerås domkyrka med en höjd på 91,8 meter. Dock har kyrkan ett torn som mäter cirka 100 meter högt. Den uppfördes först på 1200-talet, invigdes på början av 1270-talet och har fram till början av 1500-talet genomgått ett flertal utbyggnader.

2. Linköping domkyrka

Linköping domkyrka har en höjd på 106 meter vilket gör det till den näst högsta i Sverige. Detta är en av de äldsta kyrkorna i Sverige. Det sägs att den första kyrkan började byggas på 1000-talet, då var det antingen en träkyrka. Dock började det byggas en stenkyrka på 1120-talet. Därefter har de byggts ut och byggts om ett antal gånger. Kyrkan sägs ha fortsatts att byggas under hundratals år, det var först på slutet av 1400-talet, början av 1500-talet som det ansågs att kyrkan äntligen blivit färdigbyggd.

1. Uppsala domkyrka

På första plats med sin höjd på 118,7 meter kommer Uppsala domkyrka. Över Uppsalas platta landskap går denna otroliga byggnad att se från väldigt långt håll. Det var under 1200-talets andra halva som kyrkan började byggas. Den hade då en gotisk arkitektur, tyvärr försvann en stor del av detta år 1702 i samband med en stadsbrand. Men som tur är går det fortfarande att se de gotiska rötterna från domkyrkan. Förutom att detta är den högsta i Sverige har den även fått sig en plats över på listan över de vackraste byggnaderna i Sverige, år 2016 tog den femte plats på listan.

Föregående

Las Vegas största casinon

Några typer av kattförsäkringar

Nästa

Lämna en kommentar