Topp 10 vanligaste maträtterna på det traditionella julbordet

| |

10 vanligaste maträtterna på det traditionella julbordet – Nedräkningen till julen har börjat och det är hög tid att börja tänka på vilken mat som ska lagas till julbordet. De senaste åren har allt fler nya rätter letat sig in på menyerna, men vilka är egentligen de vanligaste rätterna på våra julbord? Här listar vi de 10 vanligaste rätterna och ger en kort beskrivning av varje rätt. Smaklig spis!

10. Ris à la Malta

Ris à la Malta är för många den enda dessert som gäller på julen. Den består av kall risgrynsgröt som blandas med vispad grädde och socker och sedan dekoreras med till exempel konserverade mandarinklyftor eller hallon.

9. Rödbetssallad

Kärt barn och har många namn sägs det, men i det här fallet är det snarare tvärtom. Rödbetssalladen kan innehålla råa eller kokta rödbetor som är tärnade eller skivade och de ligger i en dressing baserad på senap, äpple och pepparrot eller citron, gurka, purjolök och dill. Alla har sin egen tolkning och sin egen favorit.

8. Vörtbröd

Vörtbrödet har sin naturliga plats vid julbordet då dess karaktäristiska smaker av kryddnejlika, kanel, ingefära, kardemumma och russin alla hör julen till. Vörtbrödet kan även bakas med till exempel julmust, öl eller svagdricka som degspad istället för vört. Vörtbrödet används också till klassikern dopp i grytan.

7. Prinskorv

Prinskorven är en variant av wienerkorven och har funnits i Sverige sedan 1800-talet. Den är cirka 5-7 cm lång och serveras oftast stekt tillsammans med senap och rödbetssallad. Som extra dekoration blir det festligt att klippa ett kryss i var ände av korven innan stekning.

6. Revbensspjäll

Revbensspjäll består av kött och ben från bröstkorgen, oftast från gris. Dessa ugnsbakas eller grillas och är mångas favorit på julbordet. Det kan vara på sin plats att ladda med extra servetter då revbensspjäll med fördel äts med fingrarna.

5. Lax

På julbordet återfinns ofta lax i olika former. Framförallt brukar där finnas gravad och kallrökt lax, ofta med en kall sås som tillbehör. Som mycket annan julmat passar även dessa bra som smörgåspålägg under mellandagarna.

4. Köttbullar

Traditionella köttbullar består av nöt- eller blandfärs, lök, ströbröd och kryddas med salt och peppar. Självklart har dessa klassiker även sin plats på julbordet men då ofta med extra smak av kryddpeppar. Även om köttbullar äts under hela året, så är det ändå något speciellt med att äta en just vid julbordet. Det är också barnens givna favorit.

3. Inlagd sill

Att lägga in sill i olika lag är populärt och varje år presenter sillproducenterna nya inläggningsvarianter med till exempel chili, enbär och lingon. De vanligaste sorterna på julbordet är dock, förutom vanlig inlagd sill, senapssill, löksill och sherrysill.

2. Janssons frestelse

Denna klassiska gratäng, gjord på potatisstavar, lök, ansjovis och grädde har funnits på svenska matbord sedan 20-talet och är ofta ett givet inslag på julbordet. Det krämiga inkråmet och den frasiga ytan passar utmärkt till köttbullarna.

1. Julskinka

Julskinkan är för många det viktigaste inslaget på julbordet. Det är en rimmad och ugnsbakad eller kokt skinka som ofta griljeras med senap och pyntas med en skinkpinne. En bit julskinka gör sig lika bra på tallriken som på en skiva bröd.

God jul!

Föregående

Medmänsklighets-listan

Topp 11 mest C-vitaminrika grönsaker, bär och frukter

Nästa

Lämna en kommentar