7 populära bakverk med saffran

| |

Världens dyraste krydda är saffran och den används mycket till både bakning och matlagning över hela världen men framförallt i mellanöstern. Att den är så dyr beror på att den utvinns från saffranskrokusen, som plockas och rensas för hand, och det krävs enorma mängder krokus för varje gram saffran.

I Sverige förknippar vi dock saffran främst med julens bakverk och det har vi gjort ända sedan 1600-talet. Vilka är då de populäraste bakverken med denna färgglada och julsmakande krydda? Se vår lista över de sju populäraste bakverken och låt dig inspireras till storverk i köket.

7. Saffransskorpa

Skorpan är ett vetebröd som torkats i ugn efter gräddning och den har avnjutits i Sverige i århundraden. Vad kan då vara bättre till jul än att göra skorpor på saffransbröd? Skorporna kan, utöver saffran, smaksättas med till exempel mandel, tranbär, vit choklad eller pistagenötter. Listan kan göras hur lång som helst. En sak är dock säker – att avnjuta en saffransskorpa till morgonkaffet i mörka december får vem som helst på gott humör.

6. Saffranssemla

På senare år har den populära semlan klätts i all sköns olika skrudar. Självklart har den också hittat till julbordet och fått smak av saffran. Semlan görs på vanligt vis med mandelmassa i fyllningen, men degen kryddas med saffran. För att göra semlan extra julig kan den med fördel toppas med lingongrädde.

5. Saffranskolasnittar

Saffranskolasnittar är julens version av de klassiska sirapskakorna, eller skurna kakor som de också kallas. De bakas på smör, mjöl och socker som smaksätts med sirap och, så klart, saffran. Snittarna kan sedan toppas med till exempel pärlsocker eller doppas i choklad. Det går också bra att servera dem precis som de är.

4. Saffransrulltårta

Rulltårta är en klassiker på kaffebordet och vad passar bättre till jul än att smaksätta den med saffran. En rulltårta bakas i stort sett som vanlig sockerkaka men smeten måste vispas extra länge. Vad gäller fyllningen så är möjligheterna här oändliga. Vad sägs om apelsinchoklad, lingongrädde, lemon curd eller kanske björnbär?

3. Saffranskladdkaka

Saffranskladdkakan har seglat upp som en av favoriterna på julens kakbuffé. Kladdkakor i alla dess former är alltid populära, och baseras oftast på mörk choklad. Här används istället vit choklad för att få till den perfekta sötman och kladdigheten. Utöver choklad innehåller den mjöl, smör och ägg. Tänk på att inte vispa utan bara blanda ihop smeten. Med saffran som krydda får kakan både smaken, doften och utseendet som passar till julen. Kakan serveras ofta med lättvispad grädde.

2. Saffranspannkaka

Denna gotländska specialitet har numera en given plats på våra julbord. Då den bakas på överbliven risgrynsgröt är den också vanlig som dessert i mellandagarna. Förutom risgrynsgröt innehåller den ägg, socker, saffran och grädde. Som tillbehör serveras gärna grädde och bär, till exempel, salmbär, blåbär eller hjortronmylta.

1. Lussekatt

Lussekatten, eller lussebullen som den också kallas, har sitt ursprung i Tyskland och kryddades med saffran för att hålla djävulen borta. Lussekatten är bakad på vetedeg som kryddas med saffran och ofta innehåller till exempel kesella för att göra bullen saftig. Idag skapas lussekatten i många olika former, men traditionellt sett rullas den till en så kallad julgalt, det vill säga ett ”s”. Ändarna på lussekatten rullas ihop och dekoreras med ett russin i mitten av vardera rulle.

Ha ett mysigt fika!

Föregående

De 5 största gymkedjorna i Sverige

9 Livsmedel med högt D-vitamin innehåll

Nästa

Lämna en kommentar