5 kända broar i världen

| |

Det finns flera välkända broar runt om i världen, som Golden Gate Bridge, Tower Bridge och Ponte Vecchio. Det här är ikoniska strukturer som både är turistattraktioner och som figurerat i tv-program och filmer.

Broarna är dock inte endast visuellt tilltalande, de erbjuder även en lösning på problem. Som att ta sig över en flod eller dal, broar ger kort sagt en förbindelse mellan olika punkter som annars är otillgängliga. En av de allra första kända broarna byggdes redan 3 500 f. Kr. av egypterna. Det var en träkonstruktion som hjälpte folk att korsa Nilen. De allra första stenbroarna byggdes för över 2000 år sedan av romarna. Även dessa användes för att ta sig över floder, men stenbroarna var även mer genomarbetade samt dekorerade.

Här har vi valt att ta en titt på vilka några av de kändaste broarna i världen är.

5. Ponte dei Sospiri

Suckarnas bro, eller Ponte dei Sospiri är en gångbro i Venedig, Italien. Den uppfördes i början av 1600-talet och är endast 11 meter lång. Bron ledde över Rio di Palazzo mellan Dogepalatsets domstol till ett gammalt fängelse. Namnet på bron kom till först på 1800-talet av Lord Byron. Han populariserade en myt om att fångarna fördes över bron till sin cell och att gången över bron var den allra sista gången fångarna skulle få se dagsljus.

4. Rialtobron

På fjärde plats kommer ytterligare en bro i Venedig, Rialtobron sträcker sig över Canal Grande och anses vara en av stadens allra mest trafikerade områden. Den nuvarande Rialtobron är inte originalet, utan det är den tredje. Den första varianten av Rialtobron byggdes runt år 1180 och var en pontonbro. Därefter byggdes en träbro som förstördes år 1296 av en brand. Stenbron som finns idag blev färdig år 1591 och har utsmyckad design och distinkta valv.

3. Ponte Vecchio

I Florens Italien hittar vi den tredje bron vi valt att lista, Ponte Vecchio eller Gamla bron. Det är en medeltida stenbågsbro som sträcker sig över Arnofloden. Denna bron är bland annat känd för att ha butiker längs sig. Det var dock mer vanligt förr i tiden. Till en början var det slaktare som hade sina verksamheter i butikerna, idag är det dock konsthandlare, suvenirförsäljare och juvelerare som hyrt butikerna. Ponte Vecchio är även kantad av skulpturer och statyer vilket har gjort denna bron till ett konstverk. Förutom att det är en av världens mest kända broar är det även en av de vackraste som finns.

2. Tower Bridge

På andra plats kommer Tower Bridge vilket är en av världens mest kända broar. Denna bron finner du i London och den går över Themsen. Den här bron byggdes mellan 1880-1890-talet och är en kombination av en hängbro och en klaffbro. Den har dessutom två torn med gångbroar där fotgängare kan ta sig över floden. Tower Bridge anses vara en av Londons alla mest igenkännbara landmärken.

1. Golden Gate Bridge

På första plats kommer Golden Gate Bridge. Det är en hängbro som sträcks över kanalen mellan Stilla Havet och San Francisco Bay, kallad Golden Gate-sundet. Den här bron är en av världens mest kända broar, den är både känd som USA:s mest kända bro och som San Franciscos mest kända bro. Den är dessutom en av USA:s allra mest kända och populära turistattraktioner. Det är nämligen över 10 miljoner personer som besöker den varje år. Golden Gate Bridge har dessutom blivit förklarad av American Society of civil Engineers som en av vår moderna världs underverk. Bron byggdes år 1933 och på den tiden var den världens högsta och längsta hängbro. Den är 2,7 kilometer lång och har en 1,6 kilometer huvudspann.

Föregående

5 saker du behöver ha i din trädgård!

Snabbast utbetalning i Sverige

Nästa

Lämna en kommentar