Sveriges längsta broar

| |

Sveriges längsta broar – Det har under en väldigt lång tid varit nödvändigt med broar för att vi människor ska klara av att ta oss över olika hinder, både vattendrag och andra krångliga terränger.

Utvecklingen av broar har gått från en enklare övergång, till exempel stockar som läggs över en bäck, till de stora byggnadsverk som idag sträcker sig över större vattenområden. Det finns idag ett enormt antal broar i världen. Här har vi dock valt att fokusera på Sveriges broar. Vilken är den längsta? Här kommer en lista med några av de allra längsta broar som finns i Sverige.

8. Vallsundsbron

På åttonde plats kommer Vallsundsbron som förbinder fastlandet med Frösön. Det är en liten ö som ligger i Storsjön vilket är en insjö i Jämtland. Vallsundsbron har en längd på 1504 meter och den invigdes år 1998. Innan bron fanns till gick det en färja mellan ön och fastlandet, förutom under vintern när det istället anordnades en isväg.

7. Uddevallabron

Uddevallabron med en längd på 1712 meter kommer på sjunde plats. Denna bron är en del av vägen E6 och är en rätt viktigt länk mellan Köpenhamn och Oslo, genom Göteborg. Bron invigdes år 2000 och anses vara den näst längsta motorvägsbron som finns i Sverige.

6. Högakustenbron

På sjätte plats kommer Högakustenbron vilket är en hängbro med en längds på 1867 meter. Den sträcker sig över Ångermanälven som ligger mellan Härnösands och Kramfors kommuner. Högakustenbron, även kallad för Vedabron, invigdes I slutet av år 1997 av Carl XVI Gustav. Anledningen till varför man valde att bygga denna bron var för att få en kortare väg, den tidigare vägen var nämligen 8 kilometer längre innan bron byggdes.

5. Umeälvsbron

På femte plats kommer Umeälvsbron som går över Umeälven samt Storsandsskör, vilket är en liten ö i älven. Denna bron är en järnvägsbro och den har en längd på 1937 meter. Efter Igelstabron är detta den näst längsta järnvägsbron som finns i Sverige. Den är tillverkad helt i betong, hela 25 000 kubikmeter för att vara exakt.

4. Sundsvallsbron

Sundsvallsbron kommer på fjärde plats med en längd på 2109 meter. Bron sträcker sig över Sundsvallsfjärden och denna högbro blev färdig år 2014. På denna bron har det dessutom satts ett världsrekord. Samma år som Sundsvallsbron invigdes gick över 10 000 personer över bron i ett luciatåg.

3. Igelstabron

På tredje plats kommer järnvägsbron Igelstabron i Södertälje. De har en längd på 2140 meter och mäter upp till 48 meter hög vilket gör detta till den näst högsta bron i Sverige. Igelstabron anses även vara en av de bredaste järnvägsbroar i Sverige. Som bredast sträcker den sig nästan 50 meter.

2. Ölandsbron

På andra plats med en längd på 6072 meter kommer Ölandsbron. Det är en bilbro som sträcker sig över Kalmarsund, mellan Färjestaden ute på Öland och Kalmar som ligger på fastlandet. Om vi skulle utgå från bror som endast finns inom Sverige är detta den längsta i landet. I en komediserie från Killinggängets sägs det, i en sketch, att Ölandsbron har över 7 miljoner bultar. Men enligt riktiga experter finns det endast runt 20 000.

1. Öresundsbron

Den allra längsta bron i Sverige är Öresundsbron. Den är 7845 meter lång och sträcker sig mellan Malmö i Sverige och Danmarks huvudstad, Köpenhamn. Bron invigdes sommaren år 2000 och den består av en dubbelspårig järnväg och en motorväg. Det var även tack vare bron som utvecklingen i detta område började öka mer och mer. Idag anses detta vara en av de mest dynamiska tillväxtregionerna i hela Europa. Varje dag sägs det att runt 90 000 människor tar sig över sundet via denna bro.

Föregående

Världens sju nya underverk

Välbyggda och designade barnsängar från Solhem inredning

Nästa

Lämna en kommentar