Indiens största städer

| |

Indiens största städer – Indien är ett land i Asien och ett av de länder med allra högst befolkningar. Det sägs att hela landet har över 1,2 miljarder personer. På grund av den stora befolkningen är det inte en överraskning att det finns över 20 städer som har mer än en miljon invånare. De största städerna sägs utgöra över 40 % av all befolkning.

Men vilka städer är egentligen störst i landet? Här har vi valt att lista de största städerna efter hur stor befolkning de har.

7. Ahmedabad

På sjunde plats kommer Ahmedabad. Detta var förr Gujarat statens huvudstad, och den största staden i staten. Ahmedabad har en befolkning på över 6 miljoner personer, och det är här som landets näst största bomullsindustri ligger. Staden har även en av de äldsta börsarna i landet. Ahmedabad anses även vara ett av landets snabbaste växande stad, den fick tredje placering av de snabbaste växande städerna av Forbes år 2010.

6. Hyderabad

På sjätte plats kommer staden Hyderabad. Det är staten Telanganas officiella huvudstad. Den sträcker sig cirka 250 kvadrat miles och har en befolkning på över 7,7 miljoner invånare. I Telangana anses Hyderabad vara det så kallade ekonomiska kraftverket. Runt 90 % av stadens arbetskraft har sysselsatts av tjänstesektorn. Staden spelade även en stor roll, historiskt sett, i pärlhandeln.

5. Bangalore

På femte plats kommer Bangalore med en befolkning på över 8 miljoner invånare. Staden ligger i södra Indien på Deccan-platån. Den sträcker sig över ett område på cirka 274 kvadrat miles. Stadens officiella namn är Bengaluru. Det här är dessutom staden som anses ha en av de snabbaste växande ekonomier i landet. Detta är även staden med allra flest IT-företag. Bangalore anses även vara ett av landets bioteknikcentrum.

4. Chennai

På fjärde plats kommer Tamil Nadus huvudstad Chennai. Den här staden blev framröstad som den säkraste i Indien år 2015. Den anses även vara ”Indiens hälsokapital” eftersom det är hit de allra flesta hälsoturister reser. Chennai har över 8,5 miljoner invånare och staden sträcker sig över ett område som är över 459 kvadrat miles. Detta är dessutom staden där över 30 % av bilindustrin i Indien är baserad.

3. Kolkata

På tredje plats i listan över Indiens största städer kommer Kolkata, vars officiella namn var Calcutta fram till år 2001. Kolkata är den administrativa huvudstaden i västra Bengalen. Staden har en befolkning på över 14 miljoner invånare. Staden spelar även en stor roll i Indiens östra del, speciellt inom det ekonomiska och det militära. Det beror på att Kolkata är enda staden i området som har en internationell flygplats. Förutom det ekonomiska och militära har Kolkata även rötter i film, litteratur, teater, drama och konst.

2. New Delhi

På andra plats kommer New Delhi med över 16 miljoner invånare. New Delhi är en administrativ uppdelning av landet, eller ett så kallat fackligt territorium. Det innebär att området styrs av Indiens centralregering. Förutom att staden har näst störst befolkning i landet hamnar New Delhi även på andra plats om vi går efter rikedom. Staden sträcker sig över ett område på runt 773 kvadrat miles.

1. Mumbai

Den största staden i Indien är Mumbai med befolkning på runt 18,4 miljoner. Detta gör att Mumbai är staden med störst befolkning i Indien. Den anses vara Maharashtras, delstatens, huvudstad. Fram till år 1995 var dock Mumbais officiella namn Bombay. Staden har två olika regioner, en stadsdel som sträcker sig över 233 kvadrat miles och ett storstadsområde med 1681,5 kvadrat miles. Förutom en enorm befolkning har Mumbai även en stor rikedom som inte går att hitta i andra städer i Indien. Detta är nämligen staden som de flesta indiska miljonärer, och miljardärer, kallar hem.

Föregående

Ekonomi som du inte lärde dig i skolan

Tekniktrender vi kommer se 2022

Nästa

Lämna en kommentar