Världens 7 minsta huvudstäder

| |

Världens 7 minsta huvudstäder – Det som avgör vilken stad som är huvudstad är vanligtvis på grund av politiken. Där de ledande personerna gör sina beslut är oftast staden som anses vara huvudstaden. Vilken är då den minsta huvudstaden i världen? Det beror faktiskt på om du vill veta vilken stad som har minst antal invånare eller vilken stad som är minst, storleksmässigt. Här har vi dock valt att lista de minsta huvudstäderna baserade på antal invånare. En viktig sak att tänka på är att antalet invånare förändras ständigt vilket innebär att den huvudstad som anses vara minst/störst kan variera beroende på när informationen samlades.

Världens minsta huvudstäder - Valletta

7. Valletta

Malta är ett väldigt känt land trots dess mindre storlek. De flesta svenskar förknippar ofta landet med online casinon och liknande. Maltas huvudstad heter Valletta och den grundades år 1566 av Jean Parisot de la Valette. Antalet invånare i huvudstaden förändras ständigt, precis som i de flesta städer, men det tros bo cirka 6500 personer där.

Världens minsta huvudstäder - Funafuti

6. Funafuti

På östaten Tuvalu som ligger i sydvästra Stilla Havet är korallatollen Funafuti området som anses vara landets huvudstad. Hela landet består av nio öar och har endast några tusen invånare. Huvudstaden Funafuti hade år 2017 just över 6000 invånare vilket gör det till en av de minsta huvudstäderna i världen.

Världens minsta huvudstäder - Vaduz

5. Vaduz

Liechtenstein är ett litet land som ligger i mitten av Europa, mellan Österrike och Schweiz. Landet är ett av Europas mikrostater och huvudstaden i landet är Vaduz. Vaduz grundades år 1150 och befolkningen räknades ligga på cirka 5420 personer för ett par år sedan.

Världens minsta huvudstäder - San Marino

4. San Marino

San Marino är en mikrostat i Europa där landet och staden är ett och samma område. Dock anses det vara en av de minsta huvudstäderna i världen. Den är belägen i östra delen av Italien och är en av de enda kvarlevande stater från Medeltiden. Staten sägs ha uppstått redan under 300-talet. Antal invånare i staten/huvudstaden/landet ligger på cirka 4120 personer.

Världens minsta huvudstäder - Yaren

3. Yaren

Nauru är en av världens minsta republik som utgörs av en ö i Stilla Havet. Nauru är en av de minsta länder både när det gäller antal invånare och storleksmässigt. Yaren är ”huvudstaden” på ön och har en befolkning på just över 1100 invånare. Yaren anses egentligen vara ett distrikt och ordet huvudstad används sällan i samband med området. Det är dock platsen där parlament befinner sig.

Världens minsta huvudstäder - Vatikanstaten

2. Vatikanstaten

Vatikanstaten är den näst minsta huvudstaden i världen när det kommer till antal invånare. Det är också ett av de minsta länderna i världen. Det är också ett av de få länder/städer som ligger inom en annan stad. År 2019 bodde det endast 825 personer i staden och sedan dess har det inte skett någon större förändring. Av dessa 825 invånare har drygt hälften medborgarskap i staden vilket innebär att antal ”riktiga” invånare är ännu mindre.

Världens minsta huvudstäder - Ngerulmud

1. Världens minsta huvudstad: Ngerulmud

I Stilla Havet finns det en önation som heter Palau. Ngerulmud är regeringsplatsen för republiken och anses vara en av världens minsta huvudstäder. Befolkningen ligger på under 400 personer. Staden har dock endast varit huvudstad sedan 2006 då den ersatte Koror City.

Föregående

Världens största fåglar

Världens 5 mest spelade datorspel

Nästa

Lämna en kommentar