Historiens värsta diktatorer

| |

Historiens värsta diktatorer – Världen har alltid haft några ledare som förstörde samhällen, låg bakom massmord och helt enkelt misshandlade ansvaret för sina länder. Det finns fortfarande kvar diktatorer idag som flera miljoner människor lever under. När vi tar en titt på historien dyker det upp ett flertal diktatorer som verkligen är några av de värsta människorna.

Här nedan har vi valt att lista de allra värsta diktatorerna i historien. Det är givetvis inte alla som funnits, men detta är verkligen några av de värsta vi hört talas om.

5. Pol Pot

På femte plats kommer före detta kommunistiske gudfadern i Kambodja, Pol Pot. Han var regeringschef i landet mellan åren 1976 till 1979 och det sägs att han orsakade livet på runt tre miljoner personer. Det var på grund av massavrättningar, krig, sjukdomar, förföljelser och svält. Pol Pots följde en extrem variant av den så kallade Maoismen. Detta innebar ett samhälle utan klasser, städer eller någon kontakt med världen runt omkring. Skolor och sjukhus stängdes, pengar avskaffades och sedan tog ett av de största folkmorden sin början.

4. Kim Il Sung/ Kim Jong Il/ Kim Jong-un

På fjärde plats kommer fler än en person, här kommer The Kims. Det är Nordkoreas senaste tre ledare, Kim II Sung, Kim Jong II och Kim Jong-un. Dessa tre familjemedlemmar har gjort Nordkorea till världens mest slutna land, de har utsatt landsmännen för både tortyr, svält, arbetsläger och hjärntvätt som vi aldrig sett tidigare. Kim II Sung var den första diktatorn, efter han gick bort tog hans son Kim Jong II över. Idag leds Nordkorea av diktatorn Kim Jong-un och han har fortsatt sin farfars och pappas alla galenskaper. Han har lett landet sedan 2011 och har redan hunnit med en del hemskheter, bland annat avrättningen av sin farbror som ansågs vara Kim Jong-uns närmaste man.

3. Josef Stalin

På tredje plats kommer Josef Stalin. Han var generalsekreterare i den kommunistiska partiet i Sovjetunionen. Stalin fick makten år 1924 efter att Vladimir Lenin gick bort. Under Stalins terrorregim tros det ha gått bort upp till 20 miljoner personer. Mellan åren 1936 till 1938 pågick ”den stora utrensningen”. Vanliga medborgare samt partimedlemmar blev antingen deporterade till ett arbetsläger eller avrättade.

2. Adolf Hitler

På andra plats kommer den mest kända diktatorn, Adolf Hitler. Han kom till makt på 1930-talet och anses idag vara den ansvariga för världens största brott mot mänskligheten. Under första världskriget stred Hitler frivilligt för Tyskland. Men efter en statskupp som misslyckades blev han dömd till fängelse i fem år. År 1929 blev han utsedd till nazistpartiets ordförande och år 1933 blev Hitler landets rikskansler. Direkt efter detta började Hitler omvandla Tyskland till en diktaturstat med politiskt förtryck och masspropaganda. Han var dessutom den som utlöste andra världskriget vilket kom till att bli en konflikt som berövade runt 70 miljoner personer sitt liv.

1. Mao Zedong

Kinas före detta ledare Mao Zedong hamnar på första plats över de värsta diktatorerna. Med tanke på hur välkända Stalin och Hitler är, är det lätt att glömma bort denne mannen. Det sägs att runt 70 miljoner människor fick sätta sitt liv under hans styre. Detta har gjort Mao till den värsta massmördaren och diktatorn under 1900-talet.

Zedong hade Sovjetunionen som förebild och därför förespråkade de kommunistiska idealen som de hade. Under de flesta fem åren som han satt i makten var han ansvarig för att ha eliminerat runt nästan en miljon motståndare. På 50-talets mitt uppmanade presidenten att folket skulle kritisera statsmakten på ett öppet sätt. De gjorde då detta, och efter att Zedong tog tillbaka uttalandet ett år senare fördömdes kritikerna. De blev trakasserade, förföljda och i värsta fall avrättade.

Föregående

Hur snabbt går uttaget.

Populäraste musikalerna – har du varit på någon känd musikal?

Nästa

Lämna en kommentar