De 7 största länderna i Europa

| |

Vilka de allra största länderna i Europa är kan räknas både efter deras ytstorlek och folkmängd. Ländernas yta kan dock variera lite eftersom vissa länder ligger både inom Europa och Asien. Räknas det då som ett europeiskt land eller asiatiskt? Både och? Andra länder som anses passa bäst in i Europa är de som ingår i EU. Cypern är ett exempel som många gånger räknas som ett europeiskt land trots att det ligger helt inom Asiens gränser. Det finns även länder som har utomeuropeiska områden vilket kan göra länderna större om dessa räknas med.

Här har vi dock valt att lista de länderna i Europa som är störst till ytan. Vi valde även att ta med de länder som till viss del ligger i Asien.

7. Tyskland

På sjätte plats kommer Tyskland vilket är lite av en överraskning för många. Genom att titta på en karta över Europa tycker många att landet ser större ut jämfört med många omringande länder. Det har dock endast en storlek på 357 050 kvadratkilometer. Men trots sin mindre storlek är det ett av Europas folkrikaste länder med en befolkning som 2019 låg på just över 83 miljoner invånare.

6. Norge

Norge, vårt fina grannland, kommer på sjätte plats över de största länderna i Europa. Norge har en storlek på ungefär 385 155 kvadratkilometer. Det kan vara lite svårt att räkna exakt med tanke på landets alla fjäll och fjordar. Befolkningen i Norge ligger på lite över 5,3 miljoner.

5. Sverige

Sverige är det land som hamnar på femte plats över de största länderna i Europa. Som vi alla känner till är det ett rätt avlångt land, och de flesta inser inte att Sverige faktiskt är ett relativt stort land jämfört med andra inom Europa. Det har en storlek på cirka 450 000 kvadratkilometer och en befolkning, som år 2019, räknades ligga på just över 10,2 miljoner.

4. Spanien

Fjärde plats på listan över Europas största länder går till Spanien. Det har en ytstorlek på cirka 498 468 kvadratkilometer. De områden som ligger utanför själva landet räknas då inte, till exempel Kanarieöarna vilket är en spansk ögrupp.

3. Frankrike

Det tredje största landet inom Europa är Frankrike. Det har en storlek på cirka 551 695 kvadratkilometer minus landets utomeuropeiska områden. Befolkningen i Frankrike ligger på runt 70 miljoner invånare vilket gör det även till ett av de folkrikaste länderna på kontinenten.

2. Ukraina

Det näst största landet i Europa är Ukraina, trots att de förlorat en del till Ryssland. Det har en storlek på cirka 603 700 kvadratkilometer. Landet har en befolkning på över 40 miljoner och är därför även ett av de folkrikaste i Europa.

1. Europas största land: Ryssland

Ryssland är det största landet i Europa, dock är det endast cirka 25 % av landet som ligger i Europa och resten tillhör Asien. Landets storlek inom Europa är 3 960 000 kvadratkilometer. Det är dessutom det land med störst befolkning inom Europa med sammanlagt över 144 miljoner. Förutom att Ryssland är det största landet i Europa går det även att räkna som världens största land.

Varsågod, det var listan på de 7 största länderna i Europa!

Föregående

Världens fattigaste länder – här är de 6 länderna med lägst BNP

Världens mest kända casinostäder – res och gambla lite!

Nästa

Lämna en kommentar