Största landet i Sydamerika

| | ,

Sydamerika är världens femte största världsdel och är hem till 12 länder. Det är hem till ett rikt naturliv och kulturell befolkning med en lång och rik historia. Sydamerika håller pris för bland annat världens största skog, saltöken och längsta bergskedja. Här följer en lista på Sydamerikas topp fem största länder till yta sett.

5. Bolivia

Bolivia ligger mitt i Sydamerika på 1,09 miljoner km² och har en befolkning på 11,6 miljoner. Med sina höga höjder kan besökare behöva vänja sig att andas i den tunna luften och har ett fuktigt klimat med enorma skyfall. I Bolivia ligger världens största saltöken som förvandlas till en enorm spegel efter regn. Anderna är världens längsta bergskedja och sträcker sig igenom Bolivia som erbjuder möjligheten att både vandra och åka skidor till fantastik utsikt. Till öst ligger skog som är hem till 40% av all världens olika sorters djur och växter vilket gjort att Bolivia har avgränsat 17% av dess yta till skyddade områden.

4. Colombia

Colombia ligger på 1,1 miljoner km² med 50 miljoner invånare och har Sydamerikas näst tätaste befolkningsmängd på 41,5 pr km², endast efter Ecuador på 56,7 per km². Befolkningen i Colombia är väldigt ung där mer än hälften räknas som unga, men detta är sett att vända enligt statistiken. Colombia är det enda landet i Sydamerika som är namngett efter den upptäcksresande Christopher Columbus och är känt som ett land som erbjuder många exotiska frukter och smaragder. Det är en av världens största kaffeodlare och är känt för att vara bland de starkaste som finns att dricka.

3. Peru

Peru hamnar på plats nummer tre med en yta på 1,2 miljoner km² och har en befolkning på 31 miljoner. Totalt bor 75% av befolkningen i städer med hela 9,8 miljoner i enbart huvudstaden Lima. Peru har även 25% av all världens alpackafår. En av Perus mest kända delar är inkakulturen tack vare Machu Picchu, en gammal inkastad som drar till sig många besökare från hela världen. Peru är även ursprungsland till potatisen och det är tack vare dem att Sverige fick potatis på matborden. Med sina 3000 sorters potatis i landet har det uppkommit ett ordspråk som går ”Soy mas que Peruano la papa” som i svensk översättning går ”Jag är mer peruansk än en potatis.”

2. Argentina

Argentina är Sydamerikas näst största land på 2,7 miljoner km² och har 45 miljoner invånare. Det finns två saker som Argentina vinner första pris för och det är att vara världens mest köttätande land och världens största spansktalande land. Det är även dess huvudstad, Buenos Aires som är den mest besökta staden i hela Sydamerika. Tack vare dess utbredda yta erbjuder Argentina allt inom natur som berg, tundra, skog, öknar och kuster. Argentina har även gjort anspråk på ett landområde av Antarktis samt en del öar runtomkring Scotiahavet och Weddelhavet som tillsammans bilder en yta två gånger större än Sverige.

1. Brasilien

Brasilien är Sydamerikas största land på 8,5 miljoner km² och med 212 miljoner invånare. Det är dessutom det femte största landet i hela världen till ytan sett. Brasilien är även hem till världens största skog, Amazonas regnskog som tar upp hela 60% av Brasiliens yta. Det är beräknat att det bor mellan 96- 128 tusen arter i Amazonas. Som en tidigare koloni till Portugal har Brasilien flest invånare i hela världen som talar Portugisiska. Det är på grund av den stora invandringen till Brasilien som det har blivit en av de mest multikulturella nationerna och erbjuder idag en bred upplevelse för besökare. Karnevaler är en stor del av Brasilien som utlovar en enorm fest varje år med parader, gatufester och galor.

Föregående

Största kontinenterna – de 7 kontinenterna i storleksordning.

Topp 5 kasinon i Sverige

Nästa

Lämna en kommentar