Världens största ö

| | ,

Världens största ö – Det finns tusentals, om inte mer, olika öar runt om i världen. Men vilken är den allra största ön? Vissa personer anser att Australien är den största ön, trots att det egentligen är en kontinental landmassa. Så om Australien inte räknas, vilka är de största öarna i världen? Här har vi listat några av de största öarna efter dess landmassa. Landmassan anges i kvadratkilometer.

5. Baffinön

Baffinön, eller Baffin Island, har en yta på cirka 503 944 kvadratkilometer vilket är det till en av de största i världen. Denna ö ligger i norra Kanada, i Nunavut territoriet för att vara mer exakt.

Baffin Island är en annan ö i Arktis som är känd för sin massiva storlek. Ön tillhör Kanada och Nunavut territoriet i den norra delen av landet. Iqaluit är huvudstaden på denna arktiska ö med drygt 5000 invånare.

4. Madagaskar

På fjärde plats över världens största öar kommer Madagaskar, vilket dessutom är Afrikas största ö. Den har en yta på runt 587 713 kvadratkilometer. Denna ö är speciellt känd för sin artrika fauna oh flora, som många tror uppkom efter att ön varit isolerad i miljontals år från kontinenten Afrikas landmassa.

Madagaskar är bland annat hemmet till lemurer, kameleonter och de otroliga baobabträden. Men trots sin rika fauna och flora är Madagaskar ett av de fattigaste områden i världen när det kommer till pengar.

3. Borneo

På tredje plats över de största öarna i världen kommer Borneo som ligger i sydostasien. Denna ö har en yta på över 748 000 kvadratkilometer vilket är rätt imponerande. Ön är känd för bland annat vara hem till orangutanger som då bor ute i regnskogen.

Borneos befolkning består av människor från flera andra länder, främst Indonesien, Brunei och Malaysia. När det kommer till invånarna påminner det en hel del om den näst största ön i världen, Nya Guinea.

2. Nya Guinea

Den näst största ön i världen är Nya Guinea. Den har en yta på just under 786 000 kvadratkilometer, vilket är ungefär hälften så stort som världens största ö, Grönland. Nya Guinea består dessutom av två delar, en del tillhör Papua Nya Guinea och den andra delen till Indonesien.

På ön bor det runt 11 miljoner invånare. Nya Guinea är dessutom känt som hemmet till några av de mest isolerade stammarna i världen. Vissa av dessa stammar är dessutom de sista som fortfarande tillämpar kannibalism.

1. Grönland

Den allra största ön i världen är Grönland. Grönland har en yta på runt 2 175 600 kvadratkilometer vilket är en enorm yta. Ön anses vara arktisk och den tillhör Danmark, trots att ön har ett självstyre. Grönland har mindre än 60 000 invånare vilket gör ön till det mest glesbefolkade landet som finns.

Ifall vi skulle inkludera öns yta med Danmarks så skulle vi kunna säga att vårt grannland är ett av de största länderna i världen.

Grönland är, trots namnet, inte en grön ö. Det största delen av ön är nämligen täckt av is och snö. Nuuk är huvudstaden på ön och hem till ungefär en femtedel av befolkningen.

Föregående

Världens högsta byggnader – se upp för svindel!

Värsta pandemierna genom tiderna

Nästa

Lämna en kommentar