Sveriges 6 största öar

| |

Till Sverige hör omkring 270.000 öar och de allra flesta är belägna i Norrbottens, Stockholms och Västra Götalands län. De flesta öar är helt obebodda medan några få har flera tusen invånare. Man räknar med att ungefär 90.000 av Sveriges invånare bor på en ö som dessutom saknar förbindelse med fastlandet. Sveriges 6 största öar har dock både fastboende och bra förbindelse till fastlandet.

6. Värmdö

Sveriges största öar - Värmdö

På sjätte plats finns Värmdö, även kallat Värmdön. Ön har en yta på 180 kvadratkilometer och ligger i Stockholms skärgård och tillhör Uppland. Värmdö är uppdelat på två kommuner där den största delen i öst ligger i just Värmdö kommun, i väst tillhör ön istället Nacka kommun. Det är den västliga delen på ön som huserar flest invånare där stadsdelen Boo är en del av Stockholms tätort.

5. Hisingen

Sveriges största öar - Hisingen

Hisingen är inte bara Sveriges femte största ö utan även den ö som har näst mest befolkning. Från början tillhörde Hisingen Norge men redan på 1200-talet började delar av ön tillfalla Sverige och år 1658 blev ön helt svensk. Numera är Hisingen en del av Göteborgs kommun. Hisingen har en spännande och betydande historia både som ö och för Sverige. Ön utgör en yta på 199 kvadratkilometer.

4. Orust

Sveriges största öar - Orust

Med en yta på 346 kvadratkilometer blir Orust i Bohuslän fyra på listan över Sveriges största öar. Ska man dock se till öar som har skapats på ett naturligt sätt med hjälp av fjordar och sund så är den egentligen den tredje största ön. Orust tillhör sin egen kommun, Orust kommun, vilket även inkluderar ett antal mindre kringliggande öar. Ön är populär för sommarboende men här bor även en del fastboende. På Orust ligger ett välkänt skeppsvarv som reparerar och bygger fartyg.

3. Södertörn

Södertörn är belägen i södra Stockholms län och har en yta på 1207 kvadratkilometer. Ön gränsar både till Mälaren, Saltsjön och Östersjön samt ett par fjärdar. Det var så sent som år 2014 som Södertörn började definieras som en ö och var innan dess bara ett landområde. Södertörn är uppdelat på totalt nio kommuner och är en del av Storstockholm, även kallat Söderort.

2. Öland

Sveriges största öar - Öland

Kalmarsund skiljer Sveriges fastland från dess näst största ö, Öland. Öland är belägen utanför Sveriges östkust och är uppdelat på två kommuner, Borgholm och Mörbylånga. Ön är ett eget landskap, det minsta i Sverige, och tillhör Kalmar län. Ytan är på hela 1347 kvadratkilometer. Till Öland kan man ta sig både med bil via Ölandsbron eller med båt. Öland är ett populärt resmål på sommaren för såväl svenska som utländska turister.

1. Sveriges största ö: Gotland

Sveriges största öar - Gotland

Gotland har en yta på 3184 kvadratkilometer och är därmed Sveriges största ö. Ön ligger i Östersjön och är både sitt eget landskap, län och kommun. På ön finns en enda tätort, Visby, som också är ett världsarv som lockar flera tusentals turister varje år liksom de flera medeltida kyrkorna som finns på ön. Gotland har en stor betydelse för Sveriges historia där ön spelade en stor roll redan på stenåldern. Öns invånare omnämns som gutar, eller gute, och det finns ungefär 60.000 invånare som räknas som fastboende.

Föregående

Världens fem största gnagare

Världens största valutor

Nästa

Lämna en kommentar