Världens högsta byggnader – se upp för svindel!

| |

Vilken byggnad är den högsta i världen? CTBU (Council on Tall Buildings och Urban Habitat) är de som utser vilka de högsta byggnaderna är. Byggnadernas höjd mäts endast till toppen av själva ”huset”, antenner räknas inte med. Minst hälften av byggnaden bör dessutom utgöras av våningar som är beboeliga. Annars hade vissa torn, som Tokyo Sky Tree, räknats som en av de högsta byggnaderna.

6. Lotte World Tower

På sjätte plats över världens högsta byggnader hamnar Lotte World Tower. Det är en väldigt vacker skyskrapa som ligger i Seoul, Sydkoreas huvudstad. Byggnaden uppfördes av Lotte, en företagsgrupp, och innehåller bland annat kontor, affärer samt ett officetel, vilket är ett rätt vanligt koncept i landet. Det innebär att människor jobbar och bor i samma byggnad.

5. Goldin Finance 117

Denna byggnad som även är känd som China 117 Tower är den tredje högsta byggnaden i Kina. Det är en skyskrapa som ligger i staden Tianjin. Byggnaden påbörjades år 2008, men det dröjde drygt 10 år innan byggnaden var färdig. Den har en höjd på 597 meter och har sammanlagt 117 våningar.

4. Ping An Finance Center

Ping An Finance Center är en skyskrapa i den kinesiska staden Shenzhen. Shenzhen anses idag vara en riktig miljonstad. Den har nämligen under de senaste årtionden upplevt en riktig tillväxt. På slutet av 1970-talet bodde det runt 30 000 invånare i staden. Men efter att de valde att öppna sig för utrikes investering samt handel växte staden något enormt. Enligt vissa bodde det mer än 12 miljoner invånare i denna stad år 2015. Byggnaden uppfördes av Ping An, vilket är ett finansföretag. Byggnaden öppnade år 2017, har en höjd på cirka 598 meter och är den näst högsta byggnaden i Kina.

3. Makkah Royal Clock Tower

År 2012 invigdes Abraj Al-Bait Towers i Mecka, Saudiarabien. Det är ett komplex av stora byggnader och idén med byggnaden är att staden ska moderniseras. Byggnaden skapades även för att det skulle finnas plats för de muslimska pilgrimer som väljer att vallfärda till Mecka varje år. Komplexets högsta torn är Makkah Royal Clock Tower, det har en höjd på 601 meter och pryds av en enorm urtavla.

2. Shanghai Tower

Den näst högsta byggnaden i världen, och allra högsta i Kina, är Shanghai Tower som har en höjd på 632 meter. Denna byggnad påminner en hel del om Turning Torso som finns i Malmö. Den har nämligen en design av nio stycken cylindriga hus som har staplats uppe på varandra. Byggnaden har dessutom inneslutits av en fasad i glas.

1. Burj Khalifa

På första plats över världens högsta byggnader hamnar Burj Khalifa i Dubai. Byggnaden är 828 meter hög och räknas även vara den allra högsta konstruktionen som människor byggt. Burj Khalifa konstruerades/ritades av amerikaner och byggnaden blev färdig år 2010. Dubai var tvungen att be om att få ekonomiskt stöd av Abu Dhabi för att de skulle ha råd med denna byggnaden. Färdigställandet skedde nämligen i samband med en ekonomikris. När Burj Khalifa öppnades valde de att döpa den efter Abu Dhabis härskare Khalifa.

Föregående

5 anledningar att välja Ivacy VPN

Världens största ö

Nästa

Lämna en kommentar