Sveriges största byggnader

| |

Sveriges största byggnader – Byggnader runt om i världen finns i alla möjliga storlekar och former. Många personer som är intresserade av arkitektur kan välja att resa till olika länder för att få en chans att se några av de största och mäktigaste byggnaderna som finns. Det finns byggnader som sträcker sig flera hundra meter upp och flera av dessa har även utsiktsplatser. Men du behöver inte åka till ett annat land för att hitta stora byggnader. Det finns nämligen ett flertal här i Sverige. Men vilka byggnader är de största? Här kommer en lista på de största byggnaderna i Sverige.

8. Gårda Vesta

På åttonde plats kommer byggnaden Gårda Vesta. Det är en konstorbyggnad som finns i Göteborg och har en höjd på 97 meter. Byggnaden består av två torn, ett med 14 våningar och det som är 97 meter högt har 25. De två tornen är dock sammankopplade via en lägre byggnad. Detta är en den nyaste byggnaden som kom med på listan, den blev nämligen färdigställd år 2021.

7. Gothia Towers

I centrala Göteborg står Gothia Towers, ett fyrstjärnigt hotell, som är 100 meter högt och därmed hamnar på sjunde plats i listan över Sveriges största byggnader. Detta är ett av de allra största hotellen i Europa, det består av tre torn, 1200 rum och East Tower är byggnaden som är 100 meter. Det började byggas år 2012 och blev helt färdigt år 2015.

6. The Point

The Point i Malmö kommer på sjätte plats med en höjd på 110 meter. The Point är en av de högsta kontorsbyggnaderna som finns i Sverige och i Norden. Byggnaden började byggas år 2017 och blev färdigställd år 2019 och har 29 våningar. Denna byggnaden är en del av Point Hyllie-komplexet.

5. Kista Torn

På femte plats kommer Kista Torn med sina 117,5 meter. Byggnaden färdigställdes år 2016 och har 35 våningar. Detta anses vara ett av Stockholms allra högsta bostadshus. Brunnberg & Forshed arkitektkontor är företaget som ligger bakom ritningen av byggnaden. Ett vanligt misstag folk brukar göra med Kista Torn är att förväxla det med Kista Science Tower. Det är dock en annan byggnad som är aningen större än Kista Torn.

4. Victoria Tower

På fjärde plats kommer kontorshuset och hotellet Victoria Tower. Det har en höjd på 117,6 meter och blev färdigställt år 2011. Byggnaden har 34 våningar och är som sagt ett hotell samt ett kontorshus. Hotelldelen har 299 rum, en skybar, konferensrum samt restaurang. Kontorsdelen hittas i de 10 översta våningarna.

3. Kista Science Tower

På tredje plats kommer Kista Science Tower och det ligger, som namnet antyder, i Kista. Detta är egentligen ett byggnadskomplex som består av sex olika byggnader, den allra högsta har dock en höjd på 123,9 meter och byggnaden blev färdigställd år 2002. Den högsta byggnaden har 32 våningar som innehåller bland annat affärer, kontor, garage, restauranger och fitnesscenter.

2. Norra tornen Innovationen

Den näst största byggnaden i Sverige är Norra tornen Innovationen som ligger i Stockholm. Byggnaden består av 35 våningar och har 330 lägenheter och bottenvåningarna består av affärer. Norra tornen har en total höjd på hela 125 meter. Byggnaden ritades av Office for Metropolitan Architecture och blev färdigställt år 2018.

1. Turning Torso

Den allra största byggnaden i Sverige är Turning Torso som ligger i Malmö. Den här byggnaden är hela 190,4 meter hög och består av 57 våningar. Byggnaden är konstruerad och ritad av arkitekten Santiago Calatrava. Turning Torso blev färdigställd, och invigdes, år 2005. När byggnaden blev färdig blev den dessutom utsedd till den näst högsta bostadsbyggnaden i Europa samt den allra första vridna skyskrapan i världen.

Föregående

Betting vs Gambling – Vad är skillnaden?

Spel med och utan licens

Nästa

Lämna en kommentar