Kryptovalutor växer och kontantanvändningen minskar

| |

Valutamarknaden står i en förändringens tid. I en digital tidsålder har användningen av kontanter, framför allt i Sverige men även i andra länder, minskat drastiskt.
Riksbankens undersökningar visar att procentantalet som använder sig av kontanter vid köp, minskar för varje år som går. Men i takt med att kontantanvändningen minskat, har en annan valuta fått ett allt större genomslag: kryptovalutan.

Vi är på väg att övergå till en totalt digital valutavärld. Användningen av kontanter har länge minskat i Sverige. Riksbanken flaggar för att användningen av kontanter är på väg att försvinna i Sverige och allt fler övergår till att handla med kort eller online. Även om förändringen varit på gång under lång tid har den pågående pandemin skyndat på processen.

Under pandemin har rekommendationer och restriktioner lett till att många handlat över nätet i stället för i fysisk butik. Men det är inte enbart näthandeln som gjort att kontantanvändningen blivit mindre, utan även i den fysiska handeln har allt fler övergått till att betala med kort eller blippa kort i stället för att betala med kontanter. Detta för att minska smittspridningen via kontanter. 

Kryptovalutor vinner mark

Samtidigt som kontanter således är på väg att försvinna bort har en annan valuta blivit alltmer populär i Sverige, nämligen kryptovalutor. Kryptovalutor är en digital decentraliserad valuta, som skapas genom blockkedjor och finns enbart i digital form. Allt fler svenskar har under de senaste åren intresserat sig för kryptovalutor.

Kryptovalutor är en valuta som snabbt kan förändra i kurs, den kan ha höga toppar och djupa dalar. Men vad flera nätmäklare vittnar om är att fler kunder har blivit intresserade av att investera i kryptovalutor. Nätmäklarna ser en drastiskt ökning på antalet bitcoinkunder under de senaste året. Är man intresserad av kryptovalutor är det dock viktigt att man först förstår hur det fungerar så att man kan göra säker handel. Så upptäck världen av kryptovalutor och lär dig att investera säkert genom cryptomeister.

Få skattar på kryptovaluta tillgångarna

I övergången till en allt mer digitaliserad valutahandel har kryptovalutor växt snabbt som investeringsform på den svenska marknaden. Men den snabba uppgången vittnar också om att många som handlar med kryptovalutor inte har full koll på hur regelverket ser ut. För samtidigt som allt fler investerar i kryptovalutor så rapporterar Skatteverket om att få svenskar skattar på sina kryptovalutor. Kryptovalutor är en relativt ny form för investering och därför är det många som är nya i sättet som kryptovalutor fungerar. Det har lett till att många svenskar som investerar i kryptovalutor inte känner till skattereglerna kring den typen av investering. 

Men precis som vad gäller andra typer av investeringar som aktier eller fonder så finns det regler och lagar för hur och när man behöver skatta för sina kryptovalutatillgångar. Skattar man inte på sina kryptovaluta vinster finns det en risk att man kommer att få ett skattetillägg senare och i värsta fall kan man åtalas för skattebrott. Säljer man, byter eller betalar med kryptovalutor är man således skyldig att rapportera detta till Skatteverket i sin deklaration.

Föregående

Kända konstnärer – du har troligen sett något verk av dessa!

Ultimata St. Patricks listan

Nästa

Lämna en kommentar