Värsta pandemierna genom tiderna

| | ,

De flesta av oss har antagligen hört talas om några av de värsta pandemierna vi haft genom tiderna. En pandemi går att beskriva som en global infektionssjukdom. Trots att många av dessa pandemierna anses vara över, finns det fortfarande vissa som drabbar människor runt om i världen. Här följer en lista på några av de värsta pandemierna vi haft genom tiderna.

5. Kolera

Kolera spreds över jorden på 1800-talet. Men det var inte första gången som sjukdomen gjorde sig känd. Den nedtecknades i en sjukjournal redan på 1560-talet. Kolera dök först upp i Ganges, en flod i norra Indien. Detta är en diarrésjukdom som man kan drabbas av från förorenad mat eller vatten. Sjukdomen är som vanligast i länder med dålig avloppsrening och dåligt vatten.

4. Asiaten och Hong Kong-influensan

På fjärde plats kommer egentligen två olika influensor. På slutet av 1950-talet dök först Asiaten upp vilket orsakades av influensa A, eller H2N2. Den tros ha varit orsaken till döden av runt fem miljoner människor.

Asiaten försvann i samband med att H3N2 dök upp på slutet av 1960-talet och skapade den så kallade Hong Kong-pandemin. Den tog livet av runt en miljon människor under sitt första år. Denna influensa sprids fortfarande runt världen och anses nu vara en typ av säsongsinfluensa.

3. Spanska sjukan

Denna influensapandemi dök upp i början av 1900-talet, under första världskriget, och var orsaken till döden för mellan 50 – 100 miljoner människor. Mellan åren 1918 till 1920 sägs var tjugonde person ha dött av spanska sjukan.

Detta var dock inte en vanlig influensa, med feber, värk och ont i halsen. Spanska sjukan ledde till cytokinstorm vilket leder till att kroppens immunförstav inte reagerar rätt. Det leder i sin tur till att kroppen hamnar i en typ av chock vilket gör att alla inre organ slutar fungera.

2. Digerdöden

Digerdöden dök upp i Europa på mitten av 1300-talet. De första utbrotten i Kina kom mellan år 1331 – 1334. Sjukdomen spreds sedan genom handel till resten av världen. Europa hade utbrott av digerdöden ända fram till på 1700-talet.

Digerdöden, eller svarta döden, den stora döden, eller pesten, angrep i första hand råttor och vidare till människor via löss. Under digerdöden drabbades Europa av alla tre former av pesten, blodpest, lungpest och böldpest.

Denna sjukdom var dödsorsaken till runt 200 miljoner personer. På grund av detta har digerdöden utsetts till en av de allra värsta pandemierna vi någonsin haft.

1. Smittkoppor

Den allra värsta pandemin vi någonsin haft är smittkoppor. Mellan trehundra till femhundra miljoner människor dog av denna sjukdom. Dödsantalet är dock räknat sedan smittan kom till fram tills världshälsoorganisationen WHO förklarade dock smittkoppor som utrotad år 1980.

Smittan tros ha funnits redan under 300-talet f kr. Sedan medeltiden har det varit en epidemi som återkommit ett antal gånger genom tiderna. Det var först under 1700-talet som det skedde framsteg i forskningen och år 1796 kom det första vaccinet mot sjukdomen. Redan år 1816 var det obligatoriskt i Sverige för alla barn att bli vaccinerade mot smittkoppor.

Föregående

Världens största ö

Varför du borde bo på ett casinohotell när du reser utomlands

Nästa

Lämna en kommentar