Världens största insekt

| |

Världens största insekt – Insekter är någonting som det verkligen finns gott om runt i världen. Här i Sverige är det dock ovanligt att stöta på stora insekter. De allra största insekterna finner vi främst i fuktigare och varmare områden. Insekterna i ett sådant klimat kan bli väldigt stora.

En insekts storlek är möjlig att mäta på olika sätt, på höjden, bredden, längden eller vikten. Detta gör det lite svårare att utse vilken insekt som egentligen är världens största. På grund av detta har vi i denna lista valt att välja ett antal olika insekter som alla utmärker sig efter sin storlek, oavsett om det är på längden, vikten, bredden och så vidare.

6. Chalcosoma atlas

Chalcosoma atlas, eller Atlasbaggen, är en av de största insekterna i världen. Den kan nå en längd på 13 centimeter och som många andra skalbaggar har denna horn, men inte endast ett utan tre. Hornen används i första hand för att slåss mot andra om honor. Denna skalbaggen finns i Asien, men vissa väljer att ha insekten som husdjur.

Det är hanarna som blir som störst, ungefär dubbelt så stora som honorna. En hona blir sällan över 6 centimeter lång, och hanarna kan då bli det dubbla.

5. Macropanesthia Rhinoceros

På femte plats kommer den största kackerlackan i världen, Macropanesthia Rhinoceros. Denna insekt saknar tyvärr ett svenskt namn, på engelska kallas dock kackerlackan för ”Giant Burrowing Cockroach”. Den här insekten sägs leva uteslutande i skogen, i Australien. Till skillnad från andra kackerlackor har denna inte några vingar. Den anses dessutom inte vara någon pest.

Giant Burrowing Cockroach är faktiskt en rätt populär insekt som folk väljer att skaffa som husdjur.

4. Herculesbaggen

Herculesbaggen är en skalbagge som kan bli upp till 18 centimeter lång samt bära upp till 100 gånger sin vikt. Precis som flera av de andra större skalbaggarna har Herculesbaggen ett horn vilket bidrar till storleken, samt ett skal som skyddar insektens vingar. Skalet har dessutom en förmåga att ändra färg efter luftfuktigheten, dock varierar det oftast mellan grönt och svart.

Den här skalbaggen finns i de flesta delar av Sydamerika. Den lever främst på både färsk samt rutten frukt, i alla fall som utvecklad skalbagge. Som larv lever den endast på träd som ruttnat.

3. Titanbocken

På tredje plats kommer Titanbocken vilket är en väldigt stor skalbagge som brukar ha en storlek på runt 16 centimeter. Men det är inte dess längd som intresserar forskare så mycket, utan det är dess vikt. Den här skalbaggen kan nämligen väga mer än 70 gram. En av de allra tyngsta vägdes in på 71 gram.

2. Deinacridan

På andra plats kommer den största syrsan i världen, Deinacridan. På engelska kallas den här insekten för Giant Weta. Syrsan är väldigt ovanligt och lever endast i Nya Zeeland. Deinacridan är inte endast stor på längden, utan även på höjden och den kan väga hela 70 gram.

Längden på denna syrsa brukar ligga på cirka 75 millimeter. Men det som verkligen gör att så många är intresserade av den här syrsan är hur stor den ser ut. Trots att 75 millimeter inte låter jättestort har syrsor vinklade ben, detta gör att de ser ännu större ut än vad de egentligen är.

1. Vandrande pinne

På första plats kommer vandrande pinnen vilket många anser är världen största insekt. Dock är detta någonting som många blir överraskade över. De största vandrande pinnarna kan nämligen bli lika lång som en underarm. Den vandrande pinnens officiella namn är Phryganistrian och rekordlängden som mätts är 64 centimeter, vilket även går att beskriva som mer än en halv meter. Detta är vad som gör den vandrande pinnen till den allra största insekten i världen om det är efter längden vi räknar.

Föregående

Topp 6 saker att göra på alla hjärtans dag

Flest följare på Instagram

Nästa

Lämna en kommentar