Världens 10 största spindlar! En annan sorts web!

| |

De är skräckinjagande, men ack så fascinerande. Vissa lever enbart i det vilda, medan andra har dem som husdjur. Vi talar förstås om spindlar. De ser olika ut och är olika farliga, men vilka är egentligen världens största spindlar? Nedan har vi listat topp 10 i storleksordning.

10. Brasiliansk vandrande spindel (Banana spider)

Den brasilianska vandringsspindeln finns i Costa Rica samt i flera sydamerikanska länder och är världens giftigaste. Vanligtvis når spindeln en benlängd på 13-15 centimeter. Spindeln har fått smeknamnet ”Banana Spider” då den har som vana att gömma sig bland bananer. Vidare är spindeln känd för sin aggressivitet och ett bett från spindeln kan döda en människa inom loppet av två timmar.

9. Kamelspindel

Kamelspindeln kallas även för solspindel, eller för vindskorpion. Den tillhör familjen Solifugae och finns överallt i världen i ökenområden. Spindeln blir som störst 15 centimeter lång. Kännetecken för kamelspindeln är dess snabbhet.

8. Pelinobius muticus (King Baboon Spider)

Pelinobius maticus är en tarantelart som lever i Afrika. Den är Afrikas största spindel med en benlängd på upp mot 20 centimeter. På engelska kallas spindeln för ”King Baboon Spider” då den är grävande. Vidare bär spindeln på ett starkt gift och är känd för att vara defensiv.

7. Poecilotheria rajaei

Spindeln har en benlängd på 20 centimeter och är således en av de längsta spindlarna. Den utmärker sig främst på grund av sin gråa färg samt sitt mönster. Spindeln hör hemma i Indien och i Sri Lanka.

6. Colombiansk jättetarantel (Megaphobema robustum)

Colombiansk jättetarantel (Megaphobema robustum)

Colombiansk jättetarantel lever i huvudsak i colombianska regnskogar, men har också funnits i Brasilien. Spindeln kännetecknas främst av sin storlek samt av sina rödaktiga ben. Benlängden kan vara omkring 15-20 centimeter.

5. Grammostola pulchripes (Chaco Golden-knee)

Grammostola pulchripes (Chaco Golden-knee)

Denna spindel är känd för sin stora kropp och kan växa upp mot 20-22 centimeter. På engelska heter spindeln ”Chaco Golden-knee” då spindelns gyllene hår är ett kännetecken. Grammostola pulchripes ingår i familjen tarantel och finns främst i Argentina och Paraguay.

4. Grammostola anthracina

Grammostola anthracina

Denna jättespindel kan bli uppåt 25 centimeter och finns i Sydamerika. Grammostola anthracina lever naturligt i Brasilien, Argentina, Uruguay samt Paraguay. Spindeln ingår i tarantelfamiljen och är känd att ha som illegalt husdjur.

3. Lasiodora parahybana (The Brazilian Salmon Pink Birdeater)

Spindeln Lasiodora parahybana är världens tredje största och räknas in i tarantelfamiljen. Som längst har den en benlängd på 28 centimeter och kan väga över 100 gram. Naturligt finns Lasiodora parahybana-spindeln enbart i Brasilien. Vidare är likväl Lasiodora parahybana, precis som Grammostola anthracina, känd på den illegala marknaden avseende husdjur.

2. Giant huntsman

Med en betecknande benlängd på 30 centimeter är Giant huntsman den längsta spindeln. Giant huntsman jagar aktivt sina byten och tillhör spindelsläktet Huntsman. Spindeln håller till i Laos i Sydostasien. Ett bett från Giant huntsman är inte vidare farligt för människor och spindeln äter i första hand insekter och andra kryp.

1. Världens största spindel: Goliatspindeln (Theraphosa blondi)

Världens största spindel: Goliatspindeln (Theraphosa blondi)

Goliatspindeln, som även kallas för Theraphosa blondi, är världens största spindel och kan bli uppåt 11,9 centimeter i kroppslängd samt 30 centimeter i benlängd. Spindeln hör hemma i norra Sydamerika och är en del av familjen tarantlar. På engelska kallas Goliatspindeln för ”Goliath Birdeater” då den storleksmässigt kan sluka en hel fågel. Spindeln kan väga upp till 175 gram och kännetecknas av dess huggtänder.

Föregående

Sveriges 10 största sjöar

Sju träningspass för dig som gillar dans!

Nästa

Lämna en kommentar