Världens högsta vattenfall

| | ,

Världens högsta vattenfall – Vår fantastiska planet består av många olika vackra scener och naturfenomen. Vattenfall är något som förunnat människor i alla tider. Att besöka någon av världens största vattenfall står på mångas bucket list och av god anledning! Världens största vattenfall är otroligt vackra och en upplevelse för livet. Hur höjden på vattenfall mäts är lite olika och det kommer ständigt uppdateringar från nymätningar. I denna lista på världens högsta vattenfall har vi valt att utgå från totalhöjden.

6. Yumbilla Falls – 896 meter

Yumbilla Falls är en syn för ögat. Det sjätte högsta vattenfallet i världen hittas i norra Peru. Vattenfallet rinner ner i fyra nivåer och landar i pooler av vatten innan det fortsätter nerför fallet.
Vattenfallet har en totalhöjd på 896 meter men är förhållandevis smal. Fallet har en maxbredd på 15 meter och en medelbredd på 8 meter.

5. Olo’upena falls – 900 meter

Olo’upena falls är världens femte största vattenfall och är beläget i nordöstra delen av den hawaiiska ön Molokai. Det är det högsta vattenfallet i USA på en totalhöjd av 900 meter. Vattenfallet är nämligen beläget där en bäck rinner ut över kanten från stora klippor precis intill havet mellan Wailau- och Pelekunu- dalarna. Vattnet har eroderat spår i klippan och kan därför bara observeras från luften eller havet. Kanske inte det mäktigaste vattenfallet att åskåda, men onekligen ett unikt vattenfall som hör hemma på listan.

4. Tres Hermanas Falls – 914 meter

På plats nummer fyra har vi vattenfallet Tres Hermanas Falls. Vattenfallet är beläget i Junín, en region i Peru. Fallet finns nära den Cutivireni-floden i Otishi nationalpark. Vattenfallet är ett så kallas skiktat vattenfall med tre stycken sektioner. Runt omkring vattenfallet är det fullt med bergskog. Ett maffigt vattenfall i vacker miljö.

3. Mattenbach falls 930 meter

Mattenbach falls räknas många gånger inte in i världens högsta vattenfall eftersom nya mätningar genomförts relativt nyligen. Från början trodde man fallet hade en höjd på 840 meter men nya mätningar från 2020 visar på att fallet har en höjd på hela 930 meter. Vattenfallet är beläget i Schweiz, i regionen Berner Oberland. Vattenfallet kommer från en flod benämnd Mattenbach, det är därifrån namnet kommer. Vattenfallet har flera skikt och platåer där vattnet vilar en stund innan det fortsätter forsa ner. Vattnet från floden kommer till stor del från glaciärer som smälter bort efter vintern.

2. Tugela Falls 948 meter

Tugela Falls, världens näst högsta vattenfall har en totalhöjd på hela 948 meter. Vattenfallet är beläget i Drakensberg, Sydafrika och är Afrikas högsta vattenfall. Vattenfallet är indelat i fem olika fall varav det högsta är 411 meter högt. Det är onekligen ett otroligt maffigt och imponerande vattenfall att beskåda. Under vintermånaderna kan de övre delarna av vattenfallet frysa, vilket är en ovanlig syn i ett så varmt och soligt land som Sydafrika.

1. Angel falls 979 meter

Angel Falls, även kallat Angelfallen, är världens högsta vattenfall och har en totalhöjd på 979 meter. Förutom att det är otroligt stort och högt är det även fantastiskt vackert att beskåda. Vattenfallet finns i Rio Caroni i Venezuela och kommer ifrån platåberget Auyantepui. Det häftiga med Angel falls är att det till största del består av ett enda fritt fall. Hela 876 meter av vattenfallet består av ett fritt fall och resten av vattenfallet består av kaskader. Förutom att Angel Falls är det högsta vattenfallet i världen om man tittar på totalhöjd har det även det högsta fria fallet i hela världen. Med ett sådant högt fall dunstar stora mängder av vattnet bort under fallet innan det hinner ta sig ner till marken. Angel falls är onekligen en plats som är värd att besöka.

Missat inte: Sveriges största vattenfall

Föregående

Lund: en av de populäraste studentstäderna

Uniswap Kurs: När är den bästa tiden att köpa UNI?

Nästa

Lämna en kommentar