Sveriges största vattenfall

| |

Sveriges största vattenfall – Vattenfall är några av de vackraste, och mest dramatiska, sevärdheter som finns runt om i världen. De flesta som tänker på vattenfall tänker först på de som finns i regnskogar och andra länder. Men Sverige har faktiskt också ett antal vattenfall som är helt otroliga. Det finns flera vattenfall runt om i världen som är flera hundra meter höga. De som finns i Sverige når självklart inte dessa storlekar, men det finns ett antal som i alla fall är över 50 meter höga vilket egentligen är väldigt stort. I alla fall när man står i närheten.

Här har vi listat de fem största vattenfallen som finns i Sverige. Vi listade dessa efter hur stor deras fallhöjd är. Det betyder dock att det kan finnas ytterligare vattenfall som är ungefär lika stora som de vi redan listat, eller kanske är större i storleken men inte i höjden.

5. Hällingsåfallet

På femte plats kommer Hällingsåfallet vilket, förutom att de har en 40 meter höjd även har den största kanjon i Sverige. Hällingsåfallet ligger i Jämtland, i Strömsund för att vara exakt och det är omgivet av en lummig trollskog. Vattnet i detta fall forsar ner väldigt hårt vilket bildar en typ av dimma som har lett till hög luftfuktighet. Den höga luftfuktigheten har i sin tur lett till att det finns en rad med ovanliga mossor i området.

Vid besök till detta vattenfall får man räkna med en småjobbig promenad till vattenfallet från parkeringsplatsen som finns. Den är några kilometer lång, men som tur är finns det rastplats ifall man skulle behöva vila eller vilja ta en fika.

4. Muddusfallet

Muddusfallet kommer på fjärde plats i listan över Sveriges största vattenfall. Det har en fallhöjd på drygt 42 meter innan det når Gähppogårsså, vilket är en kanjon. Det här vattenfallet ligger i Norrbotten, i nationalparken Muddos, eller ”Muttos” som man säger på samiska. Man kan också säga att vattenfallet ligger ungefär 30 minuter ifrån Jokkmokk.

Detta vattenfall anses vara som vackrast under sommaren, speciellt juni eftersom vattenflödet är starkare i älven under den tiden. Det gör i sin tur vattenfallet ännu mer intensivt.

3. Älgafallet

Det tredje största vattenfallet i Sverige är Älgafallet som ligger i Bohuslän, det ligger precis på den norska gränsen. I området finns det flera vackra vandringsleder man kan besöka när man ändå finns i området, och Älgafallet ligger längst den så kallade ”kustleden” vilket är en av de populäraste vandringslederna.

Det är bäst att besöka Älgafallet under hösten eller våren eftersom det har då en större vattenmängd vilket gör fallet mer dramatiskt.

2. Fettjeåfallet

På andra plats kommer Fettjeåfallet som ligger drygt fem kilometer från Klövsjös skidområde. Från den tillgängliga parkeringen är det endast ett par kilometer till vattenfallet. Det finns självklart vandringsled som gör det lättare att ta sig dig. Leden bjuder även på fler, små vattenfall och forsar. När man väl kommer fram till vattenfallet kommer man få se en fantastisk utsikt. Det har en fallhöjd på drygt 60 meter.

1. Njupeskär

Sveriges allra största vattenfall hittar du i Dalarna. Njupeskär, som det heter, ligger rätt nära Idre fjäll. Det ligger nämligen knappt en timme därifrån, i Fulufjällets nationalpark. Alla som vill besöka vattenfallet har tillgång till en parkering direkt de kommer fram till området. Vid början av vandringsleden som finns tillgängliga finns det dessutom ett naturrum.

Njupeskär har en total höjd som ligger på 125 meter, 70 meter av vattenfallet är dock ett fritt fall. Det bjuder sedan på en väldigt vacker utsikt. Men även vägen till vattenfallet är väldigt vacker. Det finns flera små myrer och bäckar att se, samt rastplatser, utsiktspunkter och vindskydd.

Föregående

Sveriges bästa äventyrsbad

Betting vs Gambling – Vad är skillnaden?

Nästa

Lämna en kommentar