Sveriges 10 största sjöar

| |

Sverige är inte som vårt grannland känt som de 1000 sjöarnas land, men vi har en hel del sjöar vi också. Stora sjöar. Vi listar de 10 största Svenska sjöarna i listan nedan.

10 Uddjaure

Sveriges 10 största sjöar - Uddjaure

Uddjaure är en insjö i Lappland, i Arjeplogs kommun. Den är 249 km² stor och ligger 429 meter över havet.

9 Akkajaure

Sveriges 10 största sjöar - Akkajaure

Ddenna insjö på plats nio ligger i Arvidsjaurs kommun också i lappland. Sjöns yta varierar mellan 64 och 242 km² då den används som vattenmagasin och däms av Suorvadammen.

8 Hornavan

Hornavan

Hornavan ligger in Arjeplogs kommun i Lappland och staden Arjeplog ligger jämte sjön. Hornavan är Sveriges djupaste insjö med ett största djup på 221 meter. Ytan varierar mellan 220 och 283 km² då sjön regleras för elproduktionsändamål.

7 Siljan

Siljan

Sveriges sjunde största sjö och ligger i Dalarna. Sjön ligger 161 meter över havet och ytan är 292 kvadratkilometer. Tillsammans med angränsande Orsasjön och Insjön är ytan 354 kvadratkilometer.

6 Torneträsk

Torneträsk

Trots namnet är Torneträsk dock en sjö, belägen i nordvästra Lappland i Kiruna kommun, med en area på 332 km². Det är Sveriges sjunde största sjö, Sveriges näst djupaste sjö med ett djup på 168m (djupast är Hornavan som ligger på plats åtta på denna lista) och Skandinaviens största fjällsjö. Sjön är normalt islagd från december till juni.

5 Storsjön

Storsjön

Storsjön ligger Jämtland och är Sveriges femte största sjö med en area på 456 km² och den största sjön inom ett enda län. Inte illa.Storsjöbygden och Storsjön beskrivs ibland som en oas i vildmarken, omgiven av höga fjäll i väster och stora skogsområden i öster. Enligt sägnen lever det mytomspunna Storsjöodjuret i sjön.

4 Hjälmaren

Hjälmaren

Sveriges fjärde största sjö är Hjälmaren med sin area på 483 km². Den ligger i Svealand i Västmanland, Södermanland och Närke. Den avvattnas via Eskilstunaån ut till Mälaren…

3 Mälaren

Mälaren

.. som vi hittar på på plats tre. Mälaren har sitt utflöde i Östersjön och sträcker sig igen Västmanland, Uppland och Södermanland med en vatten areal på 1078 km². Mälaren förser ca. 2,3 miljoner människor med vatten.

2 Vättern

Vättern

Vättern är en lång smal sjö som delar Götaland i Östergötland och Västergötland. Norr om Vättern finner vi Närke och i söder Småland. Sjön har en area på 1893 km² och kvalar in som den sjätte största sjön i Europa.

1 Sveriges största sjö: Vänern

Vänern

Sverigst största sjö, och med på alla geografiprov i åk 6 – Vänern, har en areal på 5519 km² vilket är ca fem gånger så mycket som Mälaren på plats tre. Den är även den största insjön i EU och den tredje största i Europa. Endast två ryska insjöar är större. Vänern ligger mellan Dalsland, Värmland och Västergötland och har flera skärgårdar med över 22 000 öar.

Föregående

Världens dyraste kaffe – bönorna för dig med stor plånbok!

Världens 10 största spindlar! En annan sorts web!

Nästa

Lämna en kommentar