Europas största sjöar

| | ,

Den allra största sjön i Sverige är Vänern. Det är dessutom den största sjön inom EU. Tar vi en titt på världens största sjöar hamnar den däremot på plats 26. Men vilken plats hamnar Vänern på ifall vi jämför med andra sjöar inom Europa? Jo, på tredje plats. Det är inte illa med tanke på hur många sjöar det finns i hela världsdelen. Vilken sjö tar då första plats över de största i Europa? Svaret har vi valt att visa genom en topplista här nedan med de sex största sjöarna inom Europa.

6. Vättern

På sjätte plats över Europas största sjöar hamnar den svenska sjön Vättern. Den ligger i södra Sverige och går att beskriva som en avlång sjö. Den har en bredd på 31 kilometer och en yta som är 1900 kvadratkilometer. Sjöns djupaste del mäter ungefär 128 meter. Förutom att Vättern hamnar på sjätte plats över de största i Europa är det även den näst största sjön i Sverige.

5. Peipus

På femte plats hamnar sjön Peipus. Denna sjö ligger på gränsen mellan Ryssland och Estland och har en yta på hela 3600 kvadratkilometer. Det har varit lite prat om Peipus verkligen är den femte största sjön i Europa eller om den egentligen ska hamna på fjärde plats. Men efter att ha tagit en titt på ytstorleken på fler av Europas sjöar hamnar Peipus på femte. Trots sin stora yta är Peipus inte den djupaste sjön, den sägs ha ett max djup på cirka 15 meter.

4. Saimen

Den fjärde största sjön i Europa är Saimen, eller Lake Saimaa som den heter på engelska. Denna sjön ligger i Finland och har en yta på 4400 kvadratkilometer. Vid Saimen finns det dessutom över 13000 öar som sammanlagt har en yta på cirka 1700 kvadratkilometer.

3. Vänern

På tredje plats kommer Vänern, som även är den största sjön i Sverige. Vänern sägs ha bildats efter den förra istiden och denna sjö har en yta på 5650 kvadratkilometer. Den ligger i Västergötland, Dalsland och Värmland.

2. Onega

I nordvästra Ryssland hittar vi den näst största sjön i Europa, Onega, eller Onegasjön som den även kallas ibland. Den har en yta på cirka 9700 kvadratkilometer. Den allra djupaste delen av sjön sägs vara runt 150 meter. Sjön har dessutom över 1300 öar och är förbunden med Ladoga, den största sjön i Europa, genom floden Svir.

1. Europas största sjö: Ladoga

Den allra största sjön i Europa är Ladogasjön. Den har en yta på cirka 17 700 kvadratkilometer. Precis som Onega ligger Ladoga i den nordvästra delen av Ryssland. Ladoga hamnar dessutom på plats 14 över de största sjöarna i världen. Medeldjupet i sjön är cirka 51 meter, det allra största djupet sägs dock vara hela 230 meter. Ladoga är som sagt placerat i nordvästra Ryssland, rätt nära det Karelska näset. Det är en sjö som du kan besöka, hyra båt och ta en tur på. Det är även möjligt att besöka de vackra öar som finns vid sjön. Ladoga har cirka 600 öar.

Föregående

8 kända svenska uppfinningar

5 stora casinon utan svensk licens

Nästa

Lämna en kommentar