De största dinosaurierna

| |

De största dinosaurierna – Att räkna storleken på en dinosaurie kan vara mätt på vikt, längd eller höjd. I alla dessa kategorier finns det en arttyp av dinosaurie som vinner alla platser på topp tio listan som heter Sauropoder, även i talmun kallad för långhalsar. För att räkna ner en lite mer varierad lista kommer vi se till den största dinosaurien inom dess egna arttyp, och till följd vilken arttyp som är störst.

5. Största Eorapto – Utahraptor

Utahraptorn var den största av alla Eoraptors, en smidig köttätare med två bakben och kortare framben. Men den var liten i jämförelse med de andra på denna listan. Trots att den är mindre än de största jättarna var dess 6 meter långa kropp och 700 kg dödligt för många av dess byten. På sina två ben hade den krökta klor som var upp till 23 cm långa och kunde användas till att attackera byten mycket större än de själva. De var även mycket intelligenta, i teorin samma intelligens vi ser i dagens fåglar. Eftersom de levde i flock kunde de jaga tillsammans för att enklare ta ner stora byten. Det är trott att dessa ligger även till grunden till dagens fågelarter och att de kunde varit befjädrade.

4. Största behornade dinosaurien – Titanoceratops

Titanoceratops tillhör en familj dinosaurier med långa horn i pannan som gick på fyra ben. Det var endast nyligen som denna arten utklassade sin tidigare kusin Ticeratopsen i storlek med sina 5 ton och 7,6 meter från huvudet till svansspetsen. De massiva hornen användas bland annat till självförsvar och att slåss, men hade som främsta uppgift att locka till sig honor. De med största horn var som mest attraktiv. Denna växtätare hade en av de längsta skallarna bland de landbaserade dinosaurerna tack vare att den växer ut i nacken.

3. Största Tyrannosaurusen – Tyrannosaurus Rex

Även om den kända T-rexen inte vinner platsen som största köttätaren, var den ändå den största Tyrannosaurusen, även kallad tyrannödla, som existerade. Med sina 8 ton och var över 12 meter lång var det en fruktad jägare, inte minst för sitt gigantiska gap med långa tänder. Den kvinnliga tyrannosaursen var ännu större och kunde väga upp till ett halvt ton mer än sin manliga motpart. I likhet med det övriga Tyrannosauresläktet hade T-rexen stora kraftiga bakben och höll balansen med sin enorma styva svans. Ikoniskt nog hade den även oproportionerligt korta framben med två brukbara fingrar. Det finns många teorier om vad de korta armarna var till för, men ingen är säker på vad.

2. Största Spinosaurider och köttätande dinosaurien – Spinosaurus

Medan Tyrannosaururus Rex ofta är sedd som en av jättarna bland dinosaurierna är det ingen mindre än Spinosaurus som är besten bland köttätarna. Det krokodilliknande monstret vägde nästan 10 ton med en längd på upp till 15 meter. Likt en ödla hade den fyra ben men var välutrustad att ta sig igenom vatten och trots dess storlek var den väldigt rörlig när den simmade. Detta gjorde att Spinosaurusen var en otroligt farlig jägare som snabbt kunde fånga nästan vilka offer den ville tack vare dess storlek och smidighet. Den är mest känd för sina taggar som växte från ryggkotorna. De fungerade som segel och kunde bli tio gånger längre än kotornas egna diametrar.

1. Största Argentinosaurus och växätande dinosaurien – Argentinosaurus

Det finns en dispyt mellan paleontologer om att större arter existerade, men de saknar starka bevis för det. Argentinosaurusen är etablerad som den största dinosaurien att någonsin ha existerat med en längd på 36,5 meter från huvud till toppen på svansen och med en vikt på nästan 100 ton. En av de fossiler som är funnen är en av dess ryggkotor som mättes till att vara 1,3 meter lång och 1,2 meter tjock. I höjd var den ca 33 meter, vilket skulle vara som att ca 18 vuxna män stod på varandras axlar. Som världens största dinosaurie och världens största växtätande dinosaurie, konsumerade Argentinosaurus ca 850 kg växter per dag.

Vanliga frågor om dinosaurier

Hur länge fanns dinosaurier?

Dinosaurier existerade på jorden under en period som kallas mesozoikum, som sträckte sig från cirka 252 miljoner år sedan till cirka 66 miljoner år sedan. Under den här perioden fanns det många olika arter av dinosaurier, som varierade i storlek, form och beteende. De flesta dinosaurierna utvecklades och försvann under den här perioden, men några av dem, som krokodilerna, följde med in i den nästkommande perioden, kallad kenozoikum. I genomsnitt existerade dinosaurierna på jorden under cirka 186 miljoner år.

Hur dog dinosaurierna ut?

Det finns olika teorier om varför dinosaurierna dog ut, och ingen av teorierna är helt entydig eller bevisad. En av de mest accepterade teorierna är att en asteroide, en stor rymdsten, träffade jorden för cirka 66 miljoner år sedan. Denna asteroidkollision orsakade en massutdödning av många djurarter, inklusive dinosaurierna. Kollisionen förstörde ekosystemet och orsakade en global klimatförändring, vilket gjorde det svårt för dinosaurierna att överleva.

En annan teori är att dinosaurierna hade utvecklat sig till ett stadium där de var sårbar för massutdödning, oavsett om det var en asteroidkollision eller något annat som orsakade den. Enligt denna teori var dinosaurierna inte längre anpassningsbara nog att klara av förändringar i ekosystemet, och deras utdöende var en naturlig del av deras utveckling.

Forskningen fortsätter dock!

Vilka dinosaurier levde i Sverige?

Sverige låg under mesozoikum, den period då dinosaurierna levde, under havets yta, och det finns därför ingen direkt bevis för att dinosaurier har funnits i Sverige. Det har dock hittats fossil från mesozoikum i andra delar av Europa, så det är möjligt att vissa arter av dinosaurier har funnits i områden som låg nära Sverige.

Enligt forskning har det funnits många olika arter av dinosaurier i Europa under mesozoikum, inklusive sauropoder, theropoder och ornitopoder. Sauropoder är de stora, fyrbenta dinosaurierna med långa halsar och långa svansar, som exempelvis diplodocus och brontosaurus. Theropoder är de dinosaurierna som ligner på raptorerna, med starka ben och klorna, och som exempelvis tyrannosaurus rex. Ornitopoder är de fyrbenta dinosaurierna med korta halsar och starka ben, som exempelvis iguanodon.

Föregående

Världens största pizzera – inga små kvarterskrogar här inte

Årets mest populära julklappar 2022

Nästa

Lämna en kommentar