Världens längsta biltunnlar – spänn fast säkerhetsbältena!

| | ,

Världens längsta biltunnlar – En biltunnel är helt enkelt en del av olika vägar, som många gånger fungerar som en sorts genväg, eller när det inte är möjligt att bygga en vanlig bilväg. Till exempel vid berg eller annan jobbig terräng. Detta har lett till att det idag finns biltunnlar som är flera kilometer långa vilket är både spännande och kan vara lite skrämmande att köra igenom. Men vilka är de allra längsta biltunnlarna i världen? Det finns ett flertal tunnlar som i stort sett är lika långa vilket kan göra det svårt att ge en placering till en tunnel. Men det finns ändå ett antal som sticker ut i mängden. Här har vi därför valt att lista de 8 längsta biltunnlarna i världen.

8. Karawankentunneln

På åttonde plats kommer en tunnel som går under Alperna, vilket du kommer stöta på fler av i denna listan. Karawankentunneln sträcker sig dock mellan Slovenien och Österrike. Tunneln har varit tillgänglig sedan år 1991 och har en längd på cirka 7,8 kilometer. När bygget planerades var det tänkt att skapa två rör, men i slutet blev det endast ett vilket innebär att tunneln har mötande trafik. År 2018 påbörjades dock bygget av det andra röret och det sägs vara klart år 2026.

7. Rennsteigtunneln

På sjunde plats kommer Tysklands längsta biltunnel, Rennsteigtunneln, med en längd på 7,9 kilometer. Tunneln började byggas år 1996 och blev färdig år 2003. Rennsteigtunneln är en del av landets välkända Autobahn A71 vilket ligger i mitten av landet. Tunneln ligger mellan Oberhof-avfarten och Gräfenroda-avfarten.

6. Folgefonntunnelen

Folgefonntunnelen som här hamnar på sjätte plats över världens längsta biltunnlar ligger i Norge, och är dessutom landets tredje längsta. Den är runt 11,1 kilometer lång och började byggas år 1998 trots att planeringen för tunneln påbörjades redan på 1970-talet. Det dröjde tre år innan tunneln öppnades och gjorde det nu möjligt att resa en väg på tio minuter som tidigare tog hela fyra timmar.

5. Gudvangatunneln

Gudvangatunneln är den femte längsta tunneln i världen. Den har en längd på 11,4 kilometer och ligger i den sydvästra delen av Norge. Tunneln öppnades år 1991 och var den allra längsta i landet fram till år 2000 då Lærdalstunneln öppnades.

4. Mont Blanctunneln

På fjärde plats kommer Mont Blanctunneln som är 11,6 kilometer lång och sträcker sig mellan Italien och Frankrike, under Alperna och i närheten av Mont Blanc vilket är Alpernas allra högsta berg. Gränsen mellan länderna ligger drygt 7,6 kilometer i tunneln om man räknar från Frankrikes sida.

3. Fréjustunneln

På tredje plats kommer Fréjustunneln, vilket egentligen är två separata tunnlar, en järnvägs- och en biltunnel. Men här fokuserar vi på biltunneln som är 12,9 kilometer lång. Tunneln går under Alperna mellan Italien och Frankrike, precis som Mont Blanctunneln, denna går dock längs vägen som går mellan städerna Turin och Lyon. Den invigdes år 1980 och består av ett så kallat tunnelrör.

2. Sankt Gotthardstunneln

På andra plats kommer Sankt Gotthardstunneln som ligger i Schweiz. Tunneln utgör en del av vägen från den tyska gränsen till den italienska gränsen i landet. Tunneln har en längd på 16,9 kilometer och den blev färdig år 1980. Bredvid denna biltunnel går det även en järnvägstunnel som är drygt 15 kilometer som invigdes redan på 1880-talet.

1. Lærdalstunneln

På första plats kommer Lærdalstunneln som ligger i Norge, mellan Aurland och Lærdal. Denna tunnel började byggas år 1995 och blev färdig år 2000. Tunneln byggdes för att landsvägskommunikationen mellan Bergen och Oslo, de två största städerna i Norge, skulle förbättras. Tunneln har en total längd på hela 24,5 kilometer vilket gör det till den allra längsta i världen.

Föregående

Världens sju underverk

Fem galnaste matcherna i Premier League

Nästa

Lämna en kommentar