Underdogs vi aldrig glömmer

| |

Inlägget görs i samarbete med Tvmatchen.nu

Man ska aldrig säga aldrig. Framför allt inte i sportvärlden. Det finns många exempel där en underdog, både som lag och individuell idrottare, har levererat oväntade segrar. Vi har tagit en titt på några av sporthistoriens hittills största skrällar.

Fyra sportskrällar som har gått till historien

James ”Buster” Douglas seger över Mike Tyson (1990)

Den 11 februari 1990 hände det som ingen i boxningsvärlden trodde skulle hända. Mike Tyson, som var den obesegrade tungviktsmästaren, förlorade på knockout. Hans motståndare var den sjunderankade tungviktsboxaren James ”Buster” Douglas. Matchen förväntades vara över på 90 sekunder och oddset var 42–1. ”Buster” gjorde däremot det omöjliga och knockade Tyson, som för första gången i sin karriär föll till golvet. Matchen porträtteras i serien ”Mike”, som handlar om Mike Tysons liv. 

Grekland blev EM-mästare (2004)

Om någon hade sagt att Grekland skulle vinna fotbolls-EM 2004 hade de förmodligen mötts av gapskratt. Men skrattar bäst som skrattar sist. Grekland, som hade kvalat till EM för andra gången, började sin mästerskapsresa med att slå Portugal med 2–1. Efter att ha slutat tvåa i gruppen tog de sig till slutspelet där de besegrade både Frankrike och Tjeckien. I finalen väntade återigen Portugal och dem hade de ju redan besegrat en gång. Grekland vann över värdnationen med 1–0 och blev nya europamästare. 

”Miracle on Ice”: USA blev OS-mästare (1980)

Vad händer när man ställer proffsspelare mot amatörer? Proffsen vinner, eller? När USA tog sig till OS-final i ishockey 1980 bestod laget av amatörspelare och semiproffs. Motståndet var Sovjetunionen, vars lag bestod av världens då allra bästa spelare. USA behövde ett mirakel och det var precis vad de fick. Matchen slutade 4–3 och USA tog sitt andra OS-guld i ishockey. 

Holly Holms slog ut Ronda Rousey (2015)

2015 var året då damerna klev in i UFC på riktigt, något som UFC-presidenten sa aldrig skulle hända. Den mest uppmärksammade matchen gick mellan Ronda Rousey och Holly Holms. Rousey var obesegrad mästare i bantamvikt medan Holm var en före detta boxare som började med MMA 2011. Rousey var huvudfavorit men fick ett tuffare motstånd än tänkt. Matchen gick till andra omgången. Där slogs Rousey ut med en huvudspark och hon förlorade sin mästartitel. 

Underskatta aldrig en underdog

Om historien har lärt oss något är det att man aldrig ska underskatta någon. Statistik och tidigare resultat behöver inte visa hela sanningen. För sportbettare innebär det en extra utmaning och framför allt om man vill betta på en underdog. Hur ska man hitta dem och vågar man att satsa? Oddsspel på högre odds har nämligen högre risk. Här gäller det att backa upp sitt val med information och känsla. Nya bettare kan även använda oddsbonusar för att sänka sina risker. En oddsbonus kan vara alltifrån ett gratisspel till en insättningsbonus. Bettaren behöver då inte spela med sina egna pengar utan kan använda bonusbeloppet. Det ger dem ett gratisspel men med vissa villkor, till exempel omsättningskrav.   

Det går inte annat än att gilla en underdog. De kan blåsa nytt liv i en sport och visar att allt är möjligt. Deras prestationer är mer än inspirerande och inte minst är de underhållande att se på. 

Föregående

De mest framemotsedda spelen 2023

7 fantastiska platser att se i Sverige i sommar

Nästa

Lämna en kommentar