Topp 7 världens största triathlon tävlingar

| |

Triathlon som tävlingsform startade i USA på 1970-talet. Delmomenten är simning, cykling och löpning. Alltid i den ordningen med tävling individuellt eller i lag. Likväl som att träna på de olika delmomenten bör man träna på växlingarna mellan grenarna eftersom ett snabbt byte kan spara mycket tid.

Från att ha varit en liten sport med få atleter har intresset för triathlon växt lavinartat och över världen arrangeras tävlingar för motionärer såväl som proffsatleter i varierande längd och svårighetsgrad. En full distans innebär respektingivande 3,86 km simning, 180,2 km cykling och 42,195 km löpning. Nedan listas de största och mest prestigefyllda triathlon tävlingarna i världen.

7. Ironman 70.3 Hawaii

Ironman 70.3 innebär i triathlonsammanhang att man halverar sträckorna alltså; 1,9 km simning, 90 km cykling samt 21 km löpning vilket ger 70,3 miles eller 113 km total sträcka. Denna tävling passar perfekt som träningstävling för den som siktar på att i framtiden göra en full distans, eller som helt enkelt nöjer sig med fullt respektingivande sträcka som 70.3 ändå är.

6. Ironman Port Macquarie New South Wales Australien

Här sker simningen i Hastings River och passerar även en fördämning (2021) Tävlingen avgörs i behaglig temperatur och banan är relativt platt.
Loppet har 40 platser till Ironman Kailua-Kona, Hawaii.

5. Ironman Köpenhamn

Tävlingen är populär eftersom den erbjuder en lätt bana i gemytlig stadsmiljö. Cykling och löpning går genom staden och förbi många kända landmärken. Den genomförs ofta sent på säsongen så atleterna har haft möjlighet att värma upp genom andra tävlingar. Här tävlas det också om 40 startplatser till Ironman Kailua-Kona, Hawaii

4. Ironman Kalmar

Även Sverige arrangerar en Ironman i världsklass. Kalmar står värd för den populära tävlingen som snabbt blir utsåld. Publikstödet är enormt och driver fram deltagarna mot mål hur sent de än korsar mållinjen.
Simningen sker i Östersjön där vattnet håller ca 20 grader. Cyklingen går över Ölandsbron och gör en rundslinga på natursköna Öland innan man växlar till varvlöpning genom Kalmar. Tävlingen utsågs 2019 som bästa bana av atleterna. 40 startplatser till Ironman Kailua-Kona Hawaii finns att vinna.

3. Ironman Nya Zeeland

Simningen går i en vändande slinga längs hamnen i Lake Taupo. Cyklingen går på en böljande bana med stigning på ca 300 höjdmeter. Den avslutande löpningen går på lättsprungen mark. Denna tävling har 40 platser till Hawaii vilket också höjer deltagandet.

2. OS

Något mer prestigefyllt än att delta i ett OS finns inte. Här tävlar man i olympisk distans vilket innebär 1500 m simning, 40 km cykling samt 10km löpning. Triathlon har funnit som OS-gren sedan 2000. Vår svenska stjärna i sammanhanget är Lisa Nordén som i OS i London 2012 tog en silvermedalj en hårsmån från att besegra Nicola Spirig, Schweiz.

1. Ironman Kailua-Kona Hawaii

Platsen där den första Ironman tävlingen hölls 1978 har blivit den klart mest eftertraktade att delta i och även beskåda. Med sin makalösa natur och status som tävlingsarena gör sig denna tävling väl förtjänt av förstaplatsen. För att få tävla här måste man ha placerat sig bra i sin åldersklass på någon annan Ironman tävling som har slots/ platser till denna populära tävling.

Föregående

5 dyraste kattraserna

Världens fem största gnagare

Nästa

Lämna en kommentar