Sveriges brantaste skidbackar

| |

Sveriges brantaste skidbackar – Sverige är ett land som har väldigt många skidorter och därmed även ett flertal skidbackar. De flesta backar går att dela upp i olika färger vilket beskriver hur svåra de anses vara. Ifall en skidbacke beskrivs som svart eller väldigt svart innebär det en väldigt svår skidbacke.

Det är inte väldigt lätt att hitta information hur brant skidbackarna är i Sverige. Men vi hittade ett fåtal med tydligare mått. En viktig sak att hålla i tanken är att många skidbackar är olika brant beroende på vilken del av sträckan du befinner dig på.

De flesta skidåkare håller sig gärna till skidbackar de känner sig säkra vid. De brantaste kan vara väldigt farliga och det gäller att du har erfarenhet och känner dig säker på skidor ifall du ska ta dig an en brant backe. Det finns dock även möjligheter att endast besöka dessa backar för att titta på utsikten.

Här kommer de fem brantaste skidbackarna i Sverige.

5. Stövelbranten i Åre

På femte plats kommer en lite annorlunda backe. Det är en liten backe som går att hitta just nedanför VM-platån i Sveriges nationalarena. Det är lite oklart hur brant denna del av skidbacken är, men den anses vara den allra brantaste i Åre vilket är varför vi valde att ta med den i denna listan. Om privatpersoner har lov att ta sig an denna backe är heller inte helt klart. Skulle du vara modig nog att prova på en av Sveriges brantaste skidbackar kan någon av de andra vi listar vara bättre att vända sig till.

4. Nol i Egga i Funäsdalen

På fjärde plats kommer skidbacken Nol i egga som har en lutning på 40 grader. Den ligger på Funäsdalsberget vilket ligger i Funäsdalen i Härjedalens län. Nol i Egga är även känd för att vara 800 meter lång samt ha en 310 meters fallhöjd. Det gäller att vara väldigt försiktig när du tar dig an en av de brantaste skidbackarna i Sverige. Det är nämligen inte alla som prepareras och Nol i Egga är en av dessa.

3. Rännan i Lofsdalen

Den tredje brantaste skidbacken hittar vi i Lofsdalen. Den heter Rännan och har en lutning på upp till 42 grader. Precis som i andra skidorter finns det självklart flera olika skidbackar att välja mellan. Många backar har dessutom olika lutningar beroende på var du befinner dig. Den allra brantaste delen av Rännan ligger till exempel mellan en röd och en grön sträcka.

2. Väggen vid Hundfjället

På andra plats kommer skidbacken Väggen. Den ligger i Sälen, vid Hundfjället, och har en lutning på cirka 45 grader. Denna backe var dock länge den brantaste i Sverige, i alla fall fram till år 1998 då Chocken kom. Trots att Väggen tar en andra plats över de brantaste i Sverige anses den vara landets allra snabbaste skidbacke. Vid denna backe hålls ”Uppåt Väggen”-tävlingen varje år, vid påsk. Det är en tävling som lockar väldigt många deltagare och åskådare. Tävlingen går ut på att alla som deltar ska försöka ta sig upp för backen så snabbt som möjligt.

1. Chocken i Idre Fjäll

Den brantaste skidbacken i Sverige är Chocken som ligger i Idre Fjäll. Den beskrivs ofta som en svart pist eller en väldigt svart. Det sägs att denna skidbacke har en maxlutning på 46 grader. Vid krönet var dock Chocken hela 48 grader, men för att göra denna backe lite säkrare valde man att spränga bort vissa delar. Men trots att skidbacken förlorade ett par grader i lutningen är det fortfarande den brantaste i landet. Det sägs att Chocken även är den allra brantaste skidbacken i Norden.

Vilken är din favoritbacke? Lämna gärna en kommentar!

Föregående

De 4 bästa välkomsterbjudandena på online casino i Sverige 2022

5 bästa temana för hemmafesten

Nästa

Lämna en kommentar