Kända svenska travhästar genom tiderna

| | ,

Det finns flera listor på nätet där det går att se vilka de bästa travhästarna är genom tiderna. Dessa listor innehåller dock ofta hästar från hela världen och inte bara svenska travhästar. Vi har därför valt att ta en närmare titt på vad Sverige har att erbjuda på när det gäller just travhästar. Vilka är de mest kända? Vi kom fram till listan genom att ta en titt på vilka de mest framgångsrika hästarna är och om de blivit utvalda till Travsportens Hall of Fame.

5. Ina Scot

Ina Scot var en riktig travhäst som vi inte får glömma. Under sin karriär drog hon nämligen in över 20 miljoner svenska kronor. Som mest vann hon 31 lopp efter varandra, men den allra största av Ina Scots meriter var när hon vann Prix d’Amerique tillsammans Helen Johansson som satt i sulkyn. Det var den första gången detta hände i tävlingen Prix d’Ameriques hela historia. Det ledde dessutom till att det finns idag ett lopp som uppkallats efter Helen, ett lopp som sker årligen. Denna fantastiska häst har dock även ännu fler segrar bakom sig vilket har gjort henne till mycket känd svensk travhäst.

4. Legolas

Legolas är en av de mer kända svenska travhästarna. Han vann bland annat de allra först 19 starterna han gjorde i sin karriär. Det ledde till att Legolas ansågs som en megastjärna och han är en av anledningarna till att travsportsintresset ökade. ATG tackade Legolas för hjälpen om det ökade intresset genom att se till att han hade foder tillgängligt resten av livet. Tyvärr var han sjuk rätt ofta och lynnig vilket ledde till att han kastrerades. Men trots sjukdomarna förgyllde han många travintresserades tillvaro.

3. Commander Crowe

Commander Crowe var en varmblodtravare som började sin karriär i Sverige. Han gick dock sedan över till en fransk träning. Commander Crowe hade bland annat rekord för flest segrar i raken av ett varmblod, han vann över 20 av de första loppen han sprang. Han slog ner då ner Legolas, en annan välkänd häst, från den första platsen.

2. Copiad

Copiad blev utsett till ”folkets häst” efter att han vunnit två gånger i rad i Elitloppet, år 1994 och år 1995. Copiad duellerade mot Pine Chip år 1994 i Elitloppet och detta lopp kom till att bli ett av de mest klassiska. Copiad utsågs samma år till ”Årets häst”. Han kännetecknades av en riktig vinnarinstinkt och ett kraftfullt löphuvud. Erik Berglöf är värmlänningen som körde och tränade Copiad.

1. Victory Tilly

När det kommer till svenska travhästar är det Victory Tilly som anses vara bäst. Hästen föddes år 1995 och tränades av Stig H Johansson. Johansson har sagt att Victory Tilly var den allra bästa hästen han tränat under sin karriär. År 2002 blev denna fantastiska häst den första svenska travhästen till att ta världsrekordet som en av de snabbaste. Det skedde i samband med att han vann Nat Ray Trot i USA.

Dock var det år 2000 som var Victor Tillys allra bästa år. På 14 lopp vann han nämligen 12 gånger. Han sprang in cirka 10 miljoner kronor under 2000. Sitt sista lopp sprang han år 2006 och lyckades ta hem en sista seger. Efter sin framgångsrika karriär gavs Victory Tilly till tränaren Stig H Johansson i 60-årspresent.

Föregående

5 stora casinon utan svensk licens

Vanligaste hundnamnen i Sverige 2020

Nästa

Lämna en kommentar