Att kunna bokstaveringsalfabetet eller fonteiska alfabetet är till stor hjälp när det gäller att vara extra tydlig. Det kan gälla att klargöra sitt namn, en adress eventuellt ett användarnamn eller lösenord. Oavsett om det är svårt att höra eller svårt att uttala spelar ingen roll. Att kunna bokstavera med rätt ”nyckel” kan vara avgörande särskilt om man kommunicerar via telefon eller radio. Ju sämre hörbarhet desto viktigare att det är tydligt så att det kan bli rätt.
Jaha, men varför kan man inte använda vilket ord som helst? kanske du tänker. Det fiffiga med dessa ord, och de ord som respektiv språk har, är att de är valda för att INTE förväxlas med något annat ord eller namn. Börjar man använda godtyckliga ord är risken att mottagaren hör fel eller tolkar fel. Som expempel så ska ordet ”lykta” bokstaveras ”Ludvig – Yngve – Kalle – Tore- Adam”. HIttar man på något eget som ”Lampa – Yxa – Karl…..” så finns risken att mottagaren, om det hörs dåligt, väljer ett eget ord… (exempel) ”Hampa- Byxa – Jarl…. ” och tillslut är båda lika förvirrade
Glöm inte att olika länder/språk har egna listor. Men så länge ni båda, sändare och mottagare talar svenska så håll er till listan. Och det blir glasklart!
A – Adam
B – Bertil
C – Ceasar
D – David
E – Erik
F – Filip
G – Gustav
H – Helge
I – Ivar
J – Johan
K – Kalle
L – Ludvig
M – Martin
N – Niklas
O – Olof
P – Petter
Q – Qvintus
R – Rudolf
S – Sigurd
T – Tore
U – Urban
V – Viktor
W – Wilhelm
X – Xerxes
Y – Yngve
Z – Zäta
Å – Åke
Ä – Ärlig
Ö – Östen
Photo by Jason Rosewell on Unsplash