Världens dyraste kaffe – bönorna för dig med stor plånbok!

| | ,

Världens dyraste kaffe – Nordens invånare är de som dricker allra mest kaffe i hela världen. De flesta vuxna dricker minst en kopp kaffe per dag och många av dem dricker flera koppar varje dag. Oftast slinker kaffet ner av ren rutin, utan att man reflekterar över det, till frukost på morgonen eller till eftermiddagsfikat när energin börja dala. Men hur skulle det smaka med världens dyraste kaffe till frukost?

5. Blue Mountain

Världens dyraste kaffe - Blue Mountain

Blue Mountain odlas och processas i Jamaica och det mesta av deras produktion skeppas sedan vidare till Japan där kaffet är omåttligt populärt. I folkmun säger man att kaffet heter Blue Mountain men i själva verket är det namnet på området som bönorna odlas på. Det speciella med just detta kaffe är att bönorna måste odlas på en höjd som sträcker sig över 900 meter över havet vilket gör att odlingen ligger på en bergskedja. En kopp Blue Mountain känns mild och len i gommen där inga bittra toner tar över, för det får du betala 700 kr/kg.

4. El Injerto

I Guatemala odlas och rostas kaffet El Injerto, ett kaffe som tog hem segern i tävlingen Cup of Excellence. Kaffeodlingen och rosteriet grundades på 1900-talet och ägs fortfarande av samma familj då farmen har gått i arv i generationer. Farmen präglas av ett hållbarhetstänk där de värnar om sin odling och framförallt sitt rykte. El Injerto finns i flera olika varianter och rostningar och den dyraste sorten går lös på strax över 700 kr/kg.

3. St. Helena Coffee Company’s Island

Ön St. Helena ligger i Södra Atlanten och upptäcktes år 1502 av en portugis. Upptäckten förblev en hemlighet under många år och det skulle dröja ända till år 1733 innan den första kaffebönan fraktades till ön. Numera är öns kaffe känt över hela världen för dess unika smak och distinkta kvalitet, mycket tack vare att deras kaffe innehåller en enda bönsort. Det är Green Tipped Bourbon Arabica som odlas och förädlas, för detta får man betala ungefär 1130 kr/kg.

2. Hacienda La Esmeralda

Markerna i Panama där Hacienda La Esmeralda numera odlas och produceras ägdes från början av en svensk man, Hans Elliot. Därefter köpte en svensk-amerikansk man upp alla marker och det är av den familjen, Peterson, som kaffeodlingen än idag ägs. Kaffeodlingen har under flera hundra år vuxit fram och förfinats. Gården Hacienda La Esmeralda har vunnit flertal priser under årens lopp för bland annat bästa Geisha men även för sitt miljöarbete. För deras finaste kaffe får man betala cirka 1500 kr/kg.

1. Världens dyraste kaffe: Kopi Luwak

Världens dyraste kaffe - Kopi Luwak

Kärt barn har många namn och kaffesorten Kopi Luwak brukar kallas både sibetkaffe, palmmårdskaffe och även det charmiga namnet bajskaffe. En kopp kopi luwak kan kosta så mycket som över 1000 kronor beroende på i vilket land och café som du befinner dig på, kilopriset för bönorna ligger på strax över 2000 kr/kg. Processen för att framställa kaffesorten är inte helt enkel och det är på odlingar i Sydostasien som kaffet tillverkas. För att få fram dessa lyxiga och unika bönor matar man palmmårdar med mogna kaffebär, när bären färdas genom palmmårdens mag- och tarmkanal mildras den bittra smaken och när de på naturlig väg kommer ut igen sorteras och rengörs det för att sedan framställas till kaffe.

Föregående

Världens 6 största städer

Sveriges 10 största sjöar

Nästa

Lämna en kommentar