Det finns idag oändligt många vinsorter som framtas av olika druvor där favoriten är en smaksak. Det fick dock några druvsorter som dominerar på marknaden där efterfrågan är större än andra. Vilka druvsorter är mest populära i världen och vad kännetecknar dem? Vi listar världens 5 mest odlade druvsorter!
5. Chardonnay, 211 000 hektar
Chardonnay är ett av de mest populära vinsorterna när det kommer till vita viner i världen och är en av de vanligaste druvorna som växer över hela världen. Druvans ursprung kommer med största sannolikhet från Frankrike, främst i vinområdena Champagne och Bourgogne.
Chardonnay kan både ha en fylligare och rundare smak, men även en lätt och fruktig stil. För ung chardonnay passar färska skaldjur, enklare pastarätter och ångkokad fisk, medan äldre chardonnay som lagrats på ekfat passar bättre till skinka, kyckling och olika slags sallader.
4. Airén, 218 000 hektar
Airén är en grön druva som odlas i hela Spanien, men du kan främst se den i La Mancha regionen. Denna druva används främst i unga viner och är en druva som är relativt okänd. Druvan framställs till vita viner, är lättdrucket och passar till mjuk och mild ost, samt vegetarisk mat.
Druvans karaktärsdrag är att den är torr och fruktig med tydliga toner av både päron och äpple. Druvan blommar sent och mognar därför även sent på året i jämförelse med andra druvor. Airén står för 32% av Spaniens alla vinodlingar och på grund av klimatet mognar druvan på ett spännande sätt.
3. Tempranillo, 231 000 hektar
Tempranillo är en blå druvsort som hör till arten vinranka och är den huvudsakliga druvan känd från vindistriktet Rioja. Druvan har flera olika namn beroende på vart i världen den odlas och i Rioja säger man tempranillo, medan i den spanska delen Ribera del Duero kallar man druvan för Tinto fino eller Tinto del pais.
Tempranillo har en smak av körsbär, plommon och torkad frukt, samtidigt som ekfatslagring ger druvan toner av vanilj, läder, choklad och kaffe. Tempranillo passar till kötträtter och mustiga köttgrytor där smaken och dess arom verkligen kommer fram.
2. Merlot, 266 000 hektar
Merlot är en blåfärgad mörk druva som är den vanligaste druvan i bordeauxviner och är en druva med medelfyllig karaktär. Druvan har toner av blåbär, plommon och björnbär, men om de lagras på fat får de även kryddiga inslag.
Merlot passar till en rad olika rätter beroende på sort, där en lätt Merlot passar till pasta, pizza och kyckling. En fylligare Merlot gör sig istället bra till kötträtter som lamm, nötkött och olika köttgrytor.
1. Cabernet Sauvignon, 340 000 hektar
Den allra mest odlade druvsorten i världen är Cabernet Sauvignon som är en korsning mellan den gröna druvan sauvignon blanc och den blå druvan cabernet franc. Druvan odlas idag i hela världen med allt ifrån Frankrike, Chile, Nya Zeeland och USA då den trivs bra i de flesta klimaten. Cabernet Sauvignon är ansvarig för några av de mest omtalade vinerna i världen och är en klar favorit för många rödvinsälskare.
Cabernet Sauvignon ger sträva viner med inslag av svarta vinbär, örter och plommon och passar perfekt till grillat eller stekt kött som lammstek och mustiga köttgrytor.