Vanligaste förnamnen i Sverige

| |

Ett namn är någonting som vi alla personer har. Trots att vissa av oss inte har träffat någon med samma namn som oss själva finns det hundratusentals personer som delar namn med oss. Men vilket är det allra vanligaste förnamnet i Sverige? Det är någonting som vi tagit en närmare titt på här. Det vanligaste namnet kan variera lite från år till år, men under 2021 var dessa de vanligaste förnamnen i landet:

8. Eva

På åttonde plats i listan kommer namnet Eva. Namnet kommer från Chawa, ett hebreiskt ord som betyder livgivaren, det betecknar kort sagt den bibliska urmodern. Namnet går även att spåra till hava, ett arabiskt ord som betyder ”att ge liv”. Eva har funnits i Sverige sedan 1470-talet och finns i dag i flera olika benämningar, ofta som dubbelnamn. till exempel Eva-Karin och Eva-Britt. I Sverige finns det idag just över 188 000 personer med namnet.

7. Karl

Karl är ett mansnamn som sägs komma från urgermanskas ”karlaz” vilket betyder ”man/fri man”. Dagens form av namnet betyder ”fri man”, och kommer från fornnordiskan och har funnits i Sverige under många, många år. Idag har över 200 000 personer namnet Karl i Sverige. Det sägs finnas en runinskrift med namnet som går att spåra tillbaka till 1000-talet.

6. Elisabeth

Elisabeth är det sjätte vanligaste förnamnet i Sverige med runt 209 000 personer som delar namnet. Namnet kommer från det hebreiska Elisheba och det betyder ”Gud är suverän” och ”Gud är min ed”. Elisabeth var dock mer populärt för flera år sedan, på mitten av 90-talet försvann detta namn från listan över de populäraste namnen att döpa barnen till.

5. Margareta

Det femte vanligaste förnamnet i Sverige är Margareta med runt 219 000 personer som har namnet. Detta namnet har ett grekiskt eller latinskt ursprung som funnits i Sverige sedan 1100-talet. Det är bland annat ett namn som är vanligt att stöta på för prinsessor och drottningar. Namnets betydelse kommer från ett persiskt ord för pärla.

4. Lars

Lars är ett herrnamn som tros komma från Laureatus ”den lagerkrönte” eller Laurentius ”man från Laurentium”. Det är lite oklart om var namnet egentligen kommer från, men båda dessa alternativen är latinska. Namnet Lars användes redan på 1520-talet, men det användes som smeknamn redan på 1300-talet. Idag finns det över 227 000 personer med namnet Lars.

3. Erik

På tredje plats kommer Erik. Erik är ett namn med fornnordiskt/germanskt ursprung och betyder ”den ärande”. Det sägs att namnet ursprungligen kommer från namnet Airikr som har en rad olika betydelser. Men enligt andra kan ”erik” också komma från Fredrik vilket betyder ”fredsfurste”. Över 290 000 personer i Sverige heter idag Erik. i Sverige har detta namnet förekommit en hel del som kunganamn.

2. Anna

På andra plats kommer kvinnonamnet Anna. Det sägs att runt 300 000 personer i Sverige har detta namn. Det är inte 100 % säkert var namnet kommer i från. Men den bästa teorin är att ”Anna” härstammar från grekiska formen av det hebreiska ”Hanna”. Det sägs att Jesus mormor hette Anna. Namnet har betydelsen ”nåd” eller ”den benådade”.

1. Maria

Det allra vanligaste förnamnet i Sverige är Maria. Idag finns det över 400 000 personer i Sverige med detta namn. Maria kommer från den latinska och hebreiska formen av ”Miryam/Miriam” samt det arameiska ”Mariam”. Den mest kända Maria är Jesu Moder från Bibeln, men det är även ett namn som burits av många kungligheter, som Drottning Mary vilket är den engelska versionen av namnet. Namnets vanligaste betydelse är ”önskat/efterlängtat barn” samt ”rebellisk”. Men det finns även andra betydelser, som ”uppror”, ”den perfekta”, ”graciös” och ”stark”.

Föregående

Innebörden av mobil casino

Bästa TV-serierna genom tiderna

Nästa

Lämna en kommentar