10 Vanligaste flicknamnen 2019 och vad de betyder

| |

Det är klart att man vill ha ett passande och unikt namn på sin lilla älskling. Vissa vet redan innan vilket namn de tänker ge sin baby, vissa har ingen aning och några blir helt säkra vid första ögonkastet.

10. Lilly

Lilly är ett brittiskt namn som troligtvis från början är ett smeknamn för Elisabet. Eventuellt kan detkomma från det engelska ordet för lilja, som symboliserar oskuld och renhet. 

9. Alma

Alma kan ha sitt ursprung i det latinska almus (femininformen alma) med betydelsen mild eller huld. Det kan också komma från det spanska ordet för själ – alma. På ungerska och Turkiska betyde Alma ”äpple”.

8. Wilma

Namnet Vilma, Wilma är en kortform av Vilhelmina (namn) Vilhelmina och kommer ursprungligen från tyskan.

7. Ella

Kvinnonamnet Ella har många ursprung. Det kan ses som en kortform av ”Gabriella”, ”Eleonora” eller ”Daniella”. Gabriella är den feminina formen av Gabriel som är ett hebreiskt namn med betydelsen ”Guds kämpe” och Eleonora betyder ”den barmhärtiga” och kommer från grekiskan.

6. Ebba

Ebba är är en feminin kortform av Eberhard (som betyder stark själ).

5. Vera

Vera kommer från latinets ”Veritas” som betyder sanning. Men Vera är också ett mycket klassiskt och vanligt ryskt kvinnonamn, som betyder ”tro”. Vera är även ett vanligt albanskt namn som betyder sommar.

4. Maja

Maja är en germansk, skandinavisk och slavisk form av Maia från den grekiska mytologin. Hon var den vackraste och blygaste av gudarna och hon var också gudinna över fälten.

3. Astrid

Astrids är ett urnordiskt namn, bildat av as (gud) och frid (skön), alltså gudaskön, gudomligt vacker.

2. Olivia

Olivia kommer, liksom troligen den manliga motsvarigheten Oliver, av det latinska ordet för ”olivträd”, eftersom olivträdet troddes vara fredens träd blev namnet Olivia också kallat den fredsälskande, lugn och fridfull.

1. Alice

Alice är en fransk och engelsk form av det tyska namnet Adelheid som betyder ”av ädel härkomst”. Alice betyder även ljus.

Photo by Amador Loureiro on Unsplash

Föregående

10 Vanligast pojknamnen 2019 och deras betydelse

Medmänsklighets-listan

Nästa

Lämna en kommentar