Världens största pizzera – inga små kvarterskrogar här inte

| | ,

Världens största pizzera – Många älskar pizza, det är en maträtt som har spridits över hela världen och avnjuts i restauranger i de minsta byarna till de stora städerna. Det finns ett enormt utbud av kedjor som erbjuder pizza på verksamheter i flera länder, lika väl som det finns små intima pizzerior. Här tittar vi närmare på de största pizzeriorna som världen har att erbjuda.

Att räkna vad som är den största pizzerian beror på vad som gör en pizzeria stor. Handlar det om antal gäster, hur utbredd den är eller hur känd den är? I denna listan tar vi ordet ’största’ bokstavligt och räknar ner de största pizzeriorna i världen sedd till yta på restaurangen och hur många kunder de kan hantera på samma gång.

4. Aurelio’s Pizza

Aurelio’s pizza öppnade redan sina dörrar år 1959 i Illinois, USA, av Joe Aurello. Då var den inte större än att kunna erbjuda fyra bord inne i den lilla restaurangen. Eftersom pizza var ett nytt koncept tog det tid innan restaurangen växte, men när det väl gjorde det blev den enorm med ett stabilt flöde av lojala kunder. Pizzerian utökade till att bli en franchise och startade nya restauranger under samma namn i flera delstater. Den mest kända av dem blev i Homewood där Joe köpte en gammal lagerlokal och omvandlande den till dåtidens världens största pizzeria. År 1977 var renoveringen klar till den 1486 m² stora lokalen som har över 625 stolar till sina gäster. Även om den inte längre är världens största pizzeria har den kvar det ryktet tack vare dess historia.

3. La Felicita

I Paris ligger en enorm restaurang som oftast har liknats med en saluhall. Men det är faktiskt en riktigt restaurang. Restaurangen håller rekord som den största restaurangen i hela Europa och erbjuder flera alternativ på maträtter, bland annat pizza. Medan det inte är en ren och skär pizzeria, är det en stor del av deras utbud och med sina 4460 m² är den välförtjänt en plats på listan. Totalt kan restaurangen ta hand om över 1000 gäster samtidigt och anses vara en av de trendigaste restaurangerna i Paris trots att den har lagts i utkanten på centrum.

2. Za Za Bazaar

Precis som La Felicita är inte Za Za Bazaar i Bristol, England, enbart en pizzeria, utan har ett större utbud av all världens mat. Konceptet är byggt som en buffet där gäster kan välja något från alla världens hörn. Men, italiensk mat och inte minst pizza är en viktig del av deras verksamhet och som en av Europas största restauranger förtjänar den att nämnas här på listan. På kolosala 19330 m² kan restaurangen hantera över 1000 gäster samtidigt. Restaurangen försöker utöka och få fler restauranger runtom i Storbritannien.

1. Moreno Pizza

Medan det finns större lokaler runtom i världen, ligger världens största rena och skära pizzeria inte någon annanstans än i Göteborg. Det är sant, sedan maj år 2022 är Sverige det land som har världens största pizzeria räknat både till yta och gästantal. Detta har blivit bekräftat av ett researchföretag som har kollat och verifierat att det stämmer. Totalt har restaurangen tre pizzaugnar, 20 pizzabakare och en hel ölhall att tillgå. Totalt kan restaurangen ta hand om över 1650 gäster samtidigt. På en dag räknar de med att kunna hantera 5000 gäster och under öppningsdagen hade de en kö på över 100 meter. I panik fick ägarna rekrytera ytterligare 40 medarbetare till deras redan 80 kollegor. Moreno betyder mörk och syftar till restaurangens unika sätt att baka sina pizzor några sekunder längre i en extra rökig vedugn. Detta gör pizzan något mörkare än andra.

Föregående

Islands största glaciärer

De största dinosaurierna

Nästa

Lämna en kommentar