Världens längsta linbanor

| | ,

Världens längsta linbanor – En linbana är kort förklarat en sorts transportanläggning som är vajerburen. Det finns olika varianter som fungerar till olika saker. Till exempel en viss linbana låter personer ta sig från punkt A till punkt B. Andra linbanor används endast till att transportera olika varor, en skidlift kan även beskrivas som en sorts linbana i vissa fall. Det sägs att linbanor kan bjuda på en fantastisk upplevelse, men är man höjdrädd bör man kanske undvika dem.

Mellan åren 1943 till 1987 hade Sverige världens längsta linbana som sträckte sig hela 96 kilometer. Den sträckte sig mellan Kristineberg till Boliden och användes i första hand som transport till Kristinebergsgruvans koncentrat till en omlastning som fanns i Boliden. Men eftersom denna linbana inte används längre valde vi inte att ta med den i listan över världens längsta linbanor. Vi kände dock att den var värd att nämna.

Det var inte det lättaste att hitta längden på världens linbanor. Vi gjorde vårt bästa och här nedan kommer de fem längsta linbanorna vi kunde hitta. Vi valde dessutom att fokusera på linbanor som kan transportera människor, och inte prylar eller material.

5. Vanoise Express – 1,8 kilometer

På femte plats kommer den 1,8 kilometer långa Vanoise Express. Banan sträcker sig mellan La Plagne och Les Arcs, vilket är en fransk skidresort i alperna. Trots att detta ofta används som skidlift valde vi ändå att ta med den i denna listan. Linbanan öppnade år 2003 och det är lite oklart hur lång tid det tar att åka från La Plagne till Les Arcs, enligt vissa källor tar det endast 4 minuter men andra källor säger att det tar upp till 10 minuter. Det unika med denna linbana är att den går att beskriva som en dubbeldäckare.

4. Aiguille du Midi cable car – 2,8 kilometer

På fjärde plats kommer linbanan som ligger vid berget Aiguille du Midi i de franska alperna. Den här banan börjar i staden Chamonix vilket ligger nedanför berget och upp till toppen som kallas för Téléphérique de l’Aiguille du Midi. Banan byggdes på mitten av 1950-talet och har under många år varit den linbana med störst vertikal stigning. Resan från staden till toppen sägs ta ungefär 20 minuter och bjuder på en fantastisk utsikt. På toppen finns det sedan en liten souvenirbutik samt ett café.

3. Teleférico La Paz – 3,9 kilometer

På tredje plats kommer en lite mer unik linbana. Detta är nämligen ett kollektivtrafiksystem som finns i Bolivia. Linbanan är dessutom uppdelad i tre olika linjer, en röd, en gul och en grön. Den gula och gröna linjen har en längd på 3,9 kilometer och den röda har en längd på 2,7 kilometer. Om vi räknar linjerna var för sig så blir tredjeplatsen en bra placering. Skulle vi däremot räkna alla linjer som en enda innebär det att det här är världens längsta linbana på 10,5 kilometer.

2. Ngong Ping 360 cable car – 5,7 kilometer

På andra plats med en längd på 5 700 meter kommer Ngong Ping 360 och den finner man i Hong Kong, Kina. Den sträcker sig mellan Tung Chung till Giant Buddha and Precious Lotus Monastery och bjuder på en vacker vy över staden, havet och Hong Kong internationella flygplats samt Lantau Country Park.

1. Tianmen Shan cable car – 7,4 kilometer

På första plats kommer linbanan Tianmen Shan som också ligger i Kina. Den här linbanan sträcker sig en längd på hela 7 455 meter, eller nästan 7,5 kilometer, från staden Zhangjiajie upp till Tianmen Shan vilket är ett berg i södra delen av Kina. Hela vägen upp bjuds man på en fantastisk utsikt och väl uppe på berget finns det vackra klippor, grottor och en sub-tropisk skog.

Föregående

Topplista på Norges högsta berg

Speltjänsterna tar över: Tre populära alternativ

Nästa

Lämna en kommentar