5 kända svenska julfilmer du säkert har sett!

| |

Svenska julfilmer – Längtar du tills julen är här? Många av oss ser fram emot julgranen, presenter, god mat och att få träffa släkt och vänner. En annan del av julfirandet som inte får glömmas bort är de fantastiska julfilmerna som finns. Det har kommit ut en rad med underhållande svenska julfilmer genom åren. Det finns både julfilmer för barn, för vuxna och för personer i alla åldrar. Här kommer en lista över några av de bästa svenska julfilmer som du inte får missa.

5. Fanny och Alexander

Fanny och Alexander är en film som skrevs och regisserades av den välkända Ingmar Bergman. Den handlar om Fanny och Alexander, syskon, som präglas av en rad olika familjetragedier. Filmen utspelar sig i början av 1900-talet och kammade hem hela fyra Oscarsstatyetter. Denna film kom ut på början av 1980-talet och har sedan dess ansetts vara en svensk julfilmsklassiker.

4. Ogifta par – en film som skiljer sig

Ogifta par – en film som skiljer sig är en komedifilm som kom ut år 1997 och regisserades av Peter Dalle. Filmen handlar om det temperamentsfulla paret David och Marie som bråkar samt försonas hela tiden. Parets närmaste vänner, Samuel och Sara, ett annat par som ser ut att ha ett perfekt förhållande, men är det verkligen så? De fyra vännerna bestämmer sig för att åka till Sälen för att fira jul tillsammans, de har alla tankar på att det ska bli ett harmoniskt och mysigt högtidsfirande.

3. Jag kommer hem igen till jul

Detta är en lite nyare svensk julfilm som hade premiär år 2019. Filmen handlar om en världsartist som heter Simon. Han åker tillbaka till Sverige, dit han växte upp, för att fira jul tillsammans med familjen. Anders är Simons bror och han har under en längre tid levt i skuggan av Simon. Under denna jultid är det Anders som arrangerar julkonserten, en konsert där Simon har blivit övertalad om att vara med. Detta leder till att världsartisten konfronteras med familjehemligheter och andra gamla minnen. Jag kommer hem igen till jul blev snabbt en favorit julfilm för många, speciellt med tanke på att en av skådespelarna är Peter Jöback.

2. Tomten är far till alla barn

Tomten är far till alla barn är en riktig julklassiker, dock är det en film som riktar sig till en äldre publik. Det är nämligen en svart komedifilm med skämt och en handling som inte är för alla. Filmen kom ut på slutet av 1990-talet och handlar om Sara. Sara bestämmer sig för att bjuda in sin exmakar med deras familjer för att fira jul tillsammans. Det tar inte lång tid innan julstämningen börjar lida med en rad familjehemligheter som avslöjas.

1. Sagan om Karl-Bertil Johnssons julafton

På första plats kommer en animeras svensk julfilm som hade premiär på mitten av 1970-talet- Sagan om Karl-Bertil Johnssons julafton är en kortfilm som följer fjortonårige Karl-Bertil som blivit inspirerad av Robin Hood. Han börjar nämligen dela ut de rika människornas julklappar i de fattigare kvarteren. Karl-Bertils pappa arbetar som varuhusdirektör blir dock inte särskilt glad över projektet hans son börjat med.

Föregående

De mest riskfyllda sätten att tillbringa semestern

Topp 5 casinon utan svensk licens

Nästa

Lämna en kommentar