Populäraste musikalerna – har du varit på någon känd musikal?

| |

Populäraste musikalerna – Musikaler är en sorts musikteater som funnits i ett antal hundra år. Det sammanställs föreställningar regelbundet på flera platser runt om i världen. London och New York är kanske de mest kända musikal-städerna som finns. Musikaler finns i alla möjliga genrer och många är en version av en populär berättelse. Det är inte ovanligt att stöta på en musikal som även finns i bokform och som film. På grund av det stora antalet av musikaler är det inte lätt att säga vilken som är den bästa, men här nedan kommer ett antal musikaler som anses vara bland de populäraste.

5. Wicked

Wicked anses vara en av de mest underhållande musikalerna som finns. Den visar historien om vad som skedde Innan Dorothy började vandra på gyllene vägen i Oz. Denna berättelse visas från båda häxornas perspektiv. Du får följa hur Elphaba kom till att bli ”The Wicked Witch of the West”, samt hur Glidna blir känd som ”The Good Witch of the North”.

4. A Chorus Line

På fjärde plats kommer A Chorus Line som bland annat blivit känd för att visats ett stort antal gånger. Det var på 70-talet i New York som musikalen först sattes upp, och där spelades den över 6000 gånger. Den här musikalen handlar om scenen på Broadway. Det hela inleds med producenter (skådespelare) som letar efter dansare till showen som ska sättas upp. Därefter får publiken följa med ett antals personers kamp när de försöker få en plats i showen.

3. West Side Story

På tredje plats kommer West Side Story som många anser är en av de mest kända i världen. Musikalen utspelar sig i Upper West Side, Manhattan på 50-talet. Det var en period när detta område led av flera ungdomsgängs-problem. West Side Story hade premiär år 1957 på Broadway som visades över 700 gånger. Därefter åkte den vidare på turné, så originaluppsättningen har faktiskt visats fler än 700 gånger. Musikalen visades även i London där den spelades fler gången än vad den gjorde på Broadway. Därefter har det gjorts ett antal nyuppsättningar av West Side Story.

2. Fantomen på Operan

Fantomen på Operan är en välkänd musikal som skrevs av Charles Hart och Andrew Lloyd Webber år 1986. Denna musikal är baserad på en fransk roman som har samma namn, romanen skrevs år 1910 av Gaston Leroux. Den handlar om Christine Daaé, en sångerska som ett musikgeni kom att bli besatt av. Det var år 1986 i London som musikalen hade premiär, ett år senare kom den till Broadway. Idag anses Fantomen på Operan vara en av de musikaler som pågått längst på Broadway. År 2012 firade den sitt 10 000:e framträdande.

1. Sound of Music

På första plats kommer den populära musikalen Sound of Musik. Denna musikal anses vara en av de mest betydelsefulla musikalerna i världen. Den hade premiär år 1959 och är baserad på Maria von Trapps självbiografiska roman. Det hela utspelar sig i Österrike där Maria har i uppgift att hjälpa Georg von Trapp med sina sju barn. Sound of Musik har slagit flera besöksrekord och det har gjorts en filmatisering vilket anses vara den allra mest framgångsrika film-musikalen..

Föregående

Historiens värsta diktatorer

The Witcher, Mass Effect och League of Legends: – Dörren Mellan Spel och Tv-serier

Nästa

Lämna en kommentar