Oscar för bästa kvinnliga biroll

| |

Filmpriset Oscar har delats ut sedan år 1929 i ett antal olika kategorier. Priset för den bästa kvinnliga birollen började delas ut år 1936 och har sedan dess delats ut till några av de bästa skådespelerskorna genom tiderna. Det är inte ovanligt att en skådespelare/skådespelerska vinner flera Oscars inom samma kategori, men för bästa kvinnliga biroll har vi inte hittat någon som vunnit priset mer än en gång. Dock finns det flera som blivit nominerad ett antal gånger inom kategorin. Vi har därför valt att skapa en lista över de som nominerats flest gånger inom kategorin Oscar för bästa kvinnliga biroll, och vunnit minst en gång.

5. Cate Blanchett

Cate Blanchett är en australisk skådespelerska som föddes 1969 i Melbourne. De flesta känner nog igen henne från sin roll som Galadriel i den kända Hobbit- och Sagon om Ringen-trilogin. Under sin karriär har hon nominerats till hela sex Oscars, tre av dessa var för bästa kvinnliga biroll. För bästa biroll vann hon år 2005 för sin roll som Katharine Hepburn i filmen The Aviator.

4. Maureen Stapleton

Maureen Stapleton föddes år 1925 i Troy, New York. Hon började sin karriär med att framträda på scen, hennes Broadwaydebut kom år 1946 men den stora framgången dök inte upp förrän början av 1950-talet. Därefter fick hon fler roller i flera teateruppsättningar, TV-program och filmer. Hon nominerades fyra gånger till en Oscar för bästa kvinnliga biroll. Hon vann endast en av dessa. Det var år 1981 för sin roll i filmen Reds där hon hade rollen som författaren Emma Goldman.

3. Maggie Smith

En annan skådespelerska som nominerats fyra gånger för bästa kvinnliga biroll är Maggie Smith. Maggie Smith, eller Dame Margaret Natalie Smith som hon egentligen heter, är en brittisk skådespelerska som föddes år 1934 i nordöstra London. Maggie Smiths filmdebut var på slutet av 1950-talet och sedan dess har hon varit med i ett flertal filmer och serier, bland annat Downtown Abbey, David Copperfield, En värsting till syster och Gosford Park. För många personer är hon dock mest känd för att spela Professor Minerva McGonagall i Harry Potter-filmerna. Smith har blivit nominerad till en Oscar för bästa kvinnliga biroll fyra gånger och vunnit en gång för sin roll i filmen California Suite år 1978.

2. Lee Grant

Lee Grant är en skådespelerska från USA som föddes på mitten av 1920-talet. Hon började sin karriär som skådespelerska på Broadway men gick vidare med att spela i filmer. Hennes första roll var i Polisstation 21 som kom ut på 1950-talet. Under din karriär har hon nominerats till fyra Oscars för bästa kvinnliga biroll och hon vann för sin roll i filmen Schampoo på mitten av 1970-talet.

1. Ethel Barrymore

Ethel Barrymore var en amerikansk skådespelerska som föddes år 1879. Hon gjorde scendebut redan som 15-åring och fortsatte framträda på scen. Hon deltog i ett fåtal stumfilmer men fokuserade främst på teater. Hon kom dock tillbaka till filmduken och blev under karriären nominerad till fyra Oscars för bästa kvinnliga biroll, hon vann för sin roll i filmen Blott den som längtan känt år 1944.

Föregående

Kändisar som vunnit en Oscar för bästa manliga biroll

Bästa sättet att gå ner i vikt

Nästa

Lämna en kommentar