Kändisar som vunnit en Oscar för bästa manliga biroll

| |

Det amerikanska filmpriset Oscar, eller Academy Award, har delats ut varje år sedan 1929. Priset delas ut i 24 olika kategorier till bland annat skådespelare och regissörer som anses vara bland de bästa. Några av de mest kända kategorierna är självklart ”bästa kvinnliga huvudroll”, ”bästa manliga huvudroll”, ”bästa film” och ”bästa regi”. Det delas även ut en Oscar till de ”mindre” rollerna, som biroller. Birollerna är inte lika omtalade som andra kategorier och därför har vi valt att ta en titt på vilka kändisar som vunnit en Oscar för bästa manliga biroll genom tiderna. Några kändisar som vunnit detta priset är Denzel Washington, Sean Connery, Joe Pesci, Robin Williams, Kevin Spacey, Cuba Gooding Jr, Morgan Freeman och George Clooney.

Men med tanke på hur många Oscars som har delats ut sedan den första ceremonin är det nästan omöjligt att nämna alla som någonsin vunnit. Därför listar vi några som har vunnit mer än en Oscar för bästa manliga biroll här.

5. Mahershala Ali

Mahershala Ali är en amerikansk skådespelare som föddes i Kalifornien år 1974. Han har bland annat varit med i tv-serierna Jordan, rättsläkaren, The 4400 och filmer som Predators, The Hunger Games: Mockingjay part 1 och part 2. Det var dock för sin biroll i filmerna Moonlight och Green Book som han tog hem två Oscars för bästa manliga biroll.

4. Christoph Waltz

Christoph Waltz är en Österrikisk skådespelare som föddes år 1956. Han började sin karriär på 1970-talet och har sedan dess haft roller i bland annat Inglourious Basterds och Django Unchained vilket var de filmer han vann sina två Oscars för bästa manliga biroll. Han har dock sedan början av sin karriär varit med i över 30 filmer och nominerats samt vunnit ett antal olika filmpriser.

3. Michael Caine

Michael Caine är en brittisk skådespelare som föddes i London år 1933. Han hoppade av skolan som tonåring och började jobba på olika ställen. Han serverade bland annat te på en teater i London där han sedan började med amatörteater. Det var först på mitten av 1950-talet som han började få mindre filmroller. På 60-talet var dock när han verkligen slog igenom. Idag är han en välkänd skådespelare med två Oscars för bästa manliga biroll.

2. Anthony Quinn

Anthony Quinn var en amerikansk-mexikansk skådespelare som föddes år 1915 i Mexiko. Han gjorde sin första filmdebut på 1930-talet och fortsatte spela biroller fram till 1950-talet. Han vann två Oscars för bästa manliga biroll år 1952 och 1956.

1. Walter Brennan

Kändisen som vunnit flest Oscars för bästa manliga biroll är Walter Brennan med tre stycken. Brennan föddes år 1894 i Massachusetts och gick bort 1974 i Kalifornien. Han utbildade sig till ingenjör men insåg snabbt att passionen låg vid skådespeleri. Brennan deltog en hel del i varietéteatrar fram till 1923 då han tog sig vidare till Hollywood. Han började som stuntman men kom till att bli en av de mer mångsidiga skådespelare. Under karriären deltog han i över 100 olika filmer och blev den första, och enda, skådespelaren som tagit hem tre Oscars för bästa manliga biroll.

Föregående

De största planeterna i solsystemet – planeterna i storleksordning!

Oscar för bästa kvinnliga biroll

Nästa

Lämna en kommentar