Kända konstnärer – du har troligen sett något verk av dessa!

| |

Kända konstnärer – De flesta av oss har någon gång använt en pensel eller penna och målat någonting. Men det är inte alla av oss som tycker om det, eller är duktiga. Dock finns det ett antal människor med en enorm talang. För vissa har detta lett till att de blivit kända som konstnärer, medan andra endast målar lite då och då på fritiden.

När det kommer till kända konstnärer finns det väldigt många, vissa är dock mer kända än andra. Men det är inte alla personer som hört talas om konstnärerna. Samtidigt finns det ett antal kända konstnärer som alla har hört talas om, även fast de kanske inte sett deras verk. Här kommer en lista med fem kända konstnärer.

5. Edward Hopper

På femte plats kommer Edward Hopper. Han föddes år 1882 i New York. Han kunde se Hudsonfloden från sitt fönster och fascinerades över alla båtar han kunde se. Det ledde till att han, förutom konstnär, även blev en seglare. Han är idag som mest känd för marina motiv, och vid sommarhuset han hade på Cape Cod hämtade han en hel del inspiration från.

4. Claude Monet

Claude Monet var en känd konstnär som föddes år 1840 i Frankrike. Han började rita som ung, då bestod ritningarna främst av karikatyrer av klasskamraterna och Monets lärare. Jacques-François Ochard, vilket var Monets bildlärare, såg talangen han hade och hjälpte därefter Monet med beställningsuppdrag. O. Monet var konstnärens signatur på alla karikatyrer, detta eftersom hans namn var egentligen Oscar-Claude Monet.

3. Pablo Picasso

På tredje plats kommer konstnären Pablo Picasso. Han föddes år 1881 i Málaga, Spanien och hade två systrar. Picasso började måla redan som treåring och som åttaåring följde han sin far José Ruiz Blasco, som var konstlärare och målare, till en tjurfäktning. Detta var någonting som verkligen fascinerade Pablo och han målade därefter en oljemålning. Den här oljemålningen skildrade då en picador. Tjurfäktning blev därefter ett av motiven som återkom i Picassos målningar. Han skapade år 1956 26 stycken akvatinter, vilket var en typ av grafisk teknik, till La Tauromaquia, en lärobok som riktade sig till matadorer.

2. Vincent van Gogh

På andra plats kommer den kända konstnären Vincent van Gogh. Han blev konstnär först vid 27-års ålder år 1880 vilket gjorde honom känd för att börjat karriären rätt sent i sitt liv. Han fortsatte som konstnär i 10 år, men tog sitt liv år 1890.

Vincent van Gogh hade börjat skapa en rad verk redan som tonåring, trots att han först år 1880 blev konstnär officiellt. Detta går att se genom ”87 Hackford Road” vilket var en teckning han gjorde. Som 16-åring började van Gogh dessutom arbeta inom konstmarknaden på internationell nivå med sin faders bror. Det här ledde sedan till ett jobb år 1873 i London. Han bodde där på Hackford Road, vilket sedan blev namnet på den teckning han gjorde.

1. Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci föddes år 1452 i Toscana och ansågs vara ett universalgeni. Ett av da Vincis allra tidigaste verk skildrar slottet Montelupo och floden Arno. Denna ritning är i blyerts och är idag över 550 år gammal. Floden och slottet låg inte långt från konstnärens hemstad.

På teckningen finns dateringen ”5 augusti 1473” vilket visar att Leonardo var 21 år när han ritade teckningen. Vid den åldern var han elev till Andrea del Verrocchio, en florentinsk målare och skulptör. Han var elev i fyra år och arbetade en hel del med mindre detaljer och enskilda figurer under den tiden. Det allra första verket som da Vinci utförde själv var ”Landscape för Santa Maria Della Neve”, och detta verk existerar än idag.

Föregående

80-tals nostalgi godis

Kryptovalutor växer och kontantanvändningen minskar

Nästa

Lämna en kommentar