Gudar i den nordiska mytologin

| |

Gudar i den nordiska mytologin – Dvärgar, jättar, alver, gudar och monster är allt du kommer stöta på i nordiska mytologin, men även i den välkända trilogin om Sagan om ringen. J.R.R. Tolkien fick en hel del inspiration från skrifterna från våra förfäder till sina böcker. Men trots att den informationen är intressant ska vi här fokusera på gudar i den nordiska mytologin. Vilka finns det egentligen?

Det finns ett flertal med mytologier i världen, men för oss som bor i Norden är den nordiska mytologin en av de mest intressanta. Det finns en rad med spännande historier, myter och texter om vad de olika gudarna har åstadkommit. Här nedan har vi listat några av gudarna inom den nordiska mytologin som de flesta har hört talas om.

Balder

Balder anses vara en vis, förlåtande och väldigt snäll gud. I stort sett hela Asgård älskade honom. Balder är son till Oden. Oden drömde om sonens bortgång så han bad Frigg, modern, att se till att alla levande saker skulle lova att inte skada Balder. Tyvärr glömde hon misteln, vilket Loke utnyttjade. Det ledde till att Loke fick Höder, Balders bror, till att skjuta honom med en pil som skapats av växten. Men Balders historia slutade inte där, det sägs att efter undergången av jorden kommer han tillbaka som den nya Asgård-härskaren.

Loke

Loke är guden som anses vara mest hatad i Asgård (I alla fall innan Marvel-filmerna kom till). Loke är känd för att härstamma från jättarna, men betraktas ändå som en gud. Han sägs ha ett väldigt vackert utseende, kan skifta skepnad och kön samt är både Midgårdsormen och Fenrisulvens far. Han var delaktig i döden av Balders vilket ledde till att han blev fastbunden i underjorden med sonen Narfes tarmar.

Tyr

Krigsguden Tyr är en annan välkänd gud inom den nordiska mytologin. Han har rättvisa samt heder som huvudämne och sägs vara motsvarigheten till Mars, krigsguden i den romerska mytologin. Tyr är dessutom halvbror till åskgrunden Tor. Tyr spelar en stor roll i Fenrisulvens fjättrande, vilket skedde efter att Loke svek gudarna. Enligt myten förlorar Tyr sin hand efter att ulven inser att den blivit lurad.

Frigg

Frigg, eller Frigga som hon även kallas, är Odens hustru och Asgårds matriark. Hon anses vara den visaste gudinnan och identifieras ofta med morgonstjärnan. Frigg känner dessutom till ödet för alla människor. Dock väljer hon att inte berätta om någons öde frivilligt. Skulle man få svar är det osäkert vilket typ av svar hon kommer att ge.

Oden

Oden anses vara största, klokaste och äldsta av alla asagudar. Han kallas ofta för skaldekonstens gud, krigsguden och dödas gud. Han är bland annat känd för att ha offrat ett av sina ögon för att få en högre IQ. Han sägs även vara den som, genom att döda Ymer, skapade våran existens. Detta gjorde han tillsammans med Ve och Ville, sina bröder. De sägs sedan ha använt kroppen från jätten till att forma jorden. Som vapen har han Gungner, vilket är ett spjut som aldrig missar målet. Han har även en häst med åtta ben, Sleipner, två vargar samt två korpar.

Tor

Åskguden Tor anses vara en av de mest omtalade gudarna i nordisk mytologi. Vissa säger att Tor är vår motsvarighet till guden Zeus. Tor är son till Oden och och anses vara en av de starkaste gudarna inom den nordiska mytologin. Han är beväpnad med Mjölner, vilket är en hammare, samt en järnhandske oh ett kraftbälte. Han sägs åka runt himlavalvet med en vagn som dras av Tanngrisnir och Tanngnjöstr, de två bockarna. Tor anses vara guden som fixar ordning utav allt kaos.

Föregående

Ultimata St. Patricks listan

De 4 bästa välkomsterbjudandena på online casino i Sverige 2022

Nästa

Lämna en kommentar