Bästa TV-serierna genom tiderna

| |

Bästa TV-serierna – TV-serier är någonting som vi alla vet vad det är. Idag finns det ett enormt utbud med olika serier vilket innebär att det finns en för alla smaker. Vissa personer föredrar att titta på de nyaste serierna medan andra personer gärna ser de som sändes ett antal år sedan. Detta innebär att den bästa serien är olika beroende på vem vi frågar. Här har vi dock valt att lista de högst rankade serierna enligt IMDB.

7. The Sopranos

På sjunde plats kommer dramaserien The Sopranos. Det är en amerikansk serio som handlar om mattiafamiljen Soprano. Serien hade premiär på slutet av 1990-talet och blev den allra mest framgångsrika serien, ekonomiskt, som sänts på kabel-TV i USA. The Sopranos var väldigt populär både bland tittare och kritiker. Den har vunnit ett antal olika priser, bland annat 18 Emmys och 5 Golden Globe. Det sista avsnittet i serien sändes år 2007 på SVT. Avsnittet blev väldigt omtalad efter en intressanta slutscenen.

6. Game of Thrones

På sjätte plats kommer den populära serien Game of Thrones. Den är baserad på romanserien med det svenska namnet ”Sagan om is och eld”. Den handlar om kamperna och allianserna mellan familjerna Targaryen, Lannister, Baratheon och Stark. Trots att serien endast hamnar på sjätte plats efter IMDB-betyget anses detta vara en av de populäraste serierna någonsin. Den hade premiär år 2011 och vann hela 47 Emmys vilket är ett rekord. Betyget på IMDB är 9,2.

5. The Wire

På femte plats kommer den amerikanska kriminalserien The Wire. Den utspelar sig i Maryland, USA och handlar om en drogring som blir undersökt av mord- och narkotikarotellen. Drogringen tros vara den som ligger bakom ett antal mord. Serien hade premiär år 2002 och har flera gånger beskrivits som realistisk samt rå. Händelserna berättas både från de kriminellas och polisens perspektiv. IMDB-betyget ligger på 9,3.

4. Chernobyl

På fjärde plats kommer den hyllade serien Chernobyl. Detta är en dramaserie som regisserats av den svenske Johan Renck. Serien är uppdelad i fem olika delar och följer händelserna runt kärnkraftsolyckan år 1986 i Tjernobyl. I den här serien får du följa män och kvinnors öden samt uppoffringar de var tvungna att göra för att förhindra att hela Europa blev katastrofrisk. Serien hade premiär år 2019 och har ett IMDB-betyg på 9,4.

3. Band of Brothers

På tredje plats kommer serien Band of Brothers. Den handlar om E-kompaniet, ett antal fallskärmsjägare, och utspelar sig under det andra världskriget. Alla avsnitt inleds med intervjuer från personerna som var med i E-kompaniet, och efter intervjun kommer en dramatisering av vad som skedde. Serien hade premiär år 2001 och har ett IMDB-betyg på 9,4.

2. Breaking Bad

På andra plats kommer serien Breaking Bad. Den hade premiär år 2008 och handlar om Walter White, en kemilärare som spelas av Bryan Cranston. Efter att Walter får veta att han har fått lungcancer vill han skapa en ekonomisk trygghet för familjen. Det leder till att han börjar skapa, och sälja, metamfetamin. Han tar hjälp av sin förra elev Jesse Pinkman. Hos IMDB har serien fått ett betyg på 9,4.

1. Planet Earth II

På första plats kommer en naturdokumentärserie från 2006. Detta är en uppföljare till dokumentären Planet Earth och har producerats av det brittiska bolaget BBC. Berättarrösten i originalet är den välkände Sir David Attenborough. Serien finns även i en svensk version med berättarröst av Henrik Ekman. Planet Earth II har beskrivit som ”den ultimata porträtteringen av vår planets mångfald” av dess skapare. För alla som tycker om djur och natur är denna serien ett måste. Hos IMDB har den fått ett betyg på 9,5 av 10.

Föregående

Vanligaste förnamnen i Sverige

5 fritidsintressen du kan testa på mobilen

Nästa

Lämna en kommentar